fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEAngiograf de ultimă generaţie, instalat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău

Angiograf de ultimă generaţie, instalat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău

Publicat în

spot_img
spot_img

Primul angiograf din Sălaj va deveni funcţional în perioada următoare, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău, în urma unei investiţii a Consiliului Judeţean (CJ), montarea aparatului începând marţi, 18 octombrie.

„Un proiect mult aşteptat în Sălaj prinde contur. Odată cu achiziţia acestui angiograf – cea mai nouă tehnologie disponibilă în diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor inimii, facem încă un pas important în procesul de diversificare şi dezvoltare a serviciilor medicale oferite de SJU Zalău. Prin implicarea medicilor competenţi şi bine pregătiţi, ajutaţi de aparatura medicală performantă, venim în sprijinul sălăjenilor cu probleme cardiovasculare, asigurându-le acces, la noi în judeţ, la investigaţii salvatoare de vieţi”, precizează marţi, într-un comunicat de presă, preşedintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

În valoare de 4,9 milioane de lei, echipamentul medical este instalat la etajul al doilea al Ambulatoriului de specialitate, imobil extins pe verticală – tot în cadrul unui proiect al administraţiei judeţene – prin construcţia a două niveluri.

Potrivit doctorului Vlad-Florin Bonţea, medic primar în specialitatea cardiologie, angiograful este un aparat special ce permite, sub control radiologic, evaluarea şi tratamentul minim invaziv la nivelul inimii şi al vaselor de sânge din corp.

„Având în vedere că bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauza de mortalitate şi suferinţă în România, această achiziţie va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor noştri şi, implicit, va creşte speranţa de viaţa, printr-un acces facil la diversele tipuri de terapii pe care le oferă. Manoperele minim invazive nu impun anestezie generală, ci doar locală, şi nu presupun incizii chirurgicale, accesul vascular făcându-se printr-un introductor arterial asemănător unei branule venoase, prin care, cu ajutorul unor tuburi mici (catetere) şi sârme dure, dar subţiri (ghiduri) pot fi livrate balonaşe şi stenturi în teritoriul vascular ce prezintă îngustări. De această metodă de diagnostic şi tratament vor beneficia pacienţii cu infarct miocardic, angină pectorală, afecţiuni ale valvelor inimii, arteriopatii, accident vascular sau alte patologii vasculare”, a explicat Vlad-Florin Bonţea. 

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Investiție de 50 de milioane de euro la Turda | Prima fabrică de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani...

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie