fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEMinisterul Sănătăţii, precizări despre decesele provocate de nosocomiale

Ministerul Sănătăţii, precizări despre decesele provocate de nosocomiale

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri seară, precizări despre decesele provocate de nosocomiale la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, după ce premierul Nicolae Ciucă a certu să fie informat despre măsurile concrete care au fost dispuse. Potrivit ministerului, pacienţii de la Târgu Mureş, cu multiplă patologie, au petrecut perioade îndelungate în ATI, fiind supuşi unor manevre invazive. La alţi pacienţi probele pentru infecţii asuciate asistenţei medicale au fost negative. La Cluj-Napoca, ministerul precizează că a fost înregistrat un singur deces, la un copil prematur cu boli asociate.

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări despre despre decesele provocate de nosocomiale la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca.

n legătură cun decesele înregistrate la Târgu Mureş, Ministerul Sănătăţii precizează că a fost informat, în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00, despre existenţa unui focar de IAAM (infecţii asociate asistenţei medicale) cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie.  

”Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte. Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de Terapie Intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator”, a transmis Ministerul Sănătăţii.  

Sursa citată a precizat că germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter multirezistenţi la antibiotice. 

”Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secţia ATI, iar intervenţiile chirurgicale au fost sistate. A început imediat activitatea de curăţenie şi dezinfecţie a secţiei, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienţilor existenţi în secţie şi a personalului medical. S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curăţenie şi dezinfecţie, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecţie şi managementului deşeurilor”, a mai precizat sursa citată.  

Potrivit ministerului, rezultatele probelor recoltate de la pacienţii din secţia de Terapie Intensivă au fost negative. 

În ceea ce priveşte situaţia de la Cluj-Napoca, ministerul precizează că DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj -Napoca, au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.   

”Din ancheta epidemiologică efectută, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informaţii referitoare la 4 decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.  

Instituţia precizează că a elaborat acte normative necesare controlului IAAM.  

”Ministerul Sănătăţii este conştient de importanţa problematicii IAAM în spitalele din România şi a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice. Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.  

Premierul Nicolae Ciucă a reacţionat, miercuri, în şedinţa de Guvern, după decesele de la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, din cauza infecţiilor nosocomiale, el cerând Ministerului Sănătăţii ca până la finele săptămânii viitoare să-i prezinte situaţia şi concluziile concrete legate de această problemă a infecţiilor din spitale. Nicolae Ciucă a cerut un plan naţional de combatere a infecţiilor nosocomiale în spitale. 

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Investiție de 50 de milioane de euro la Turda | Prima fabrică de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani...

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie

Cinci cazuri de patologie aortică abdominală complexă, cu risc vital, rezolvate endovascular cu succes la SJU Baia Mare

Aceste proceduri au putut fi realizate datorită includerii SJU Baia Mare în programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Premiul de Excelență al Societății Romane de Pneumologie, decernat profesorului Voicu Tudorache, cel care a creat o adevărată școală de pneumologie în Banat

Voicu Tudorache a publicat sute de lucrari stiintifice, carti, articole, a primit mai multe premii, inclusiv recunoasterea Academiei Romane, dar si recunoastere internationala. Dar cel mai important lucru pe care l-a facut in viata medicala a fost crearea, educarea si dezvoltarea unei echipe de profesionisti.