fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăNOUA ALFABETIZAREMijloacele de identificare electronică, deja disponibile pentru cetățeni

Mijloacele de identificare electronică, deja disponibile pentru cetățeni

Publicat în

spot_img
spot_img

Ce este un mijloc de identificare electronică?

Potrivit Regulamentului eIDAS, un mijloc de identificare electronică este ceva material și/sau imaterial care poate fi folosit pentru autentificarea unei persoane la servicii online. Mijloacele de identificare sofisticate pot include un sistem de identificare biometrică care folosește date precum amprentele digitale sau răspunsurile la întrebări personale pentru a identifica o persoană.

Exemple de mijloace de identificare electronică notificate potrivit Regulamentului eIDAS sunt dispozitivele de semnătură electronică, cardurile de utilizator, certificatele digitale și dispozitivele sau aplicațiile mobile. Mijloacele de identificare electronică pot fi folosite, pentru a obține acces la anumite servicii online, cum ar fi conturile bancare, serviciile de sănătate, serviciile fiscale sau serviciile de e-Guvernare și e-Administrație.

Care este diferența dintre identitate digitală și mijloc de identificare electronică?

Un mijloc de identificare electronică (MIE sau mai popular eID) se referă la un tip de identitate digitală care este utilizat în mod special în scopul autentificării electronice a identității cuiva. Un eID poate fi un permis de conducere digital sau un pașaport. În general, conține informații personale mai detaliate decât o identitate digitală standard.

Sistemele eID oferă o serie de avantaje față de metodele tradiționale de identificare, precum  documentele pe hârtie sau verificarea personală. Sunt mai sigure, mai eficiente și mai convenabile. În plus, sistemele eID pot fi folosite pentru a verifica online identitatea unei persoane, ceea ce este din ce în ce mai important în lumea noastră digitală.

De ce există mijloace de identificare electronică emise de companii private?

În general, identificarea electronică (eID) se referă la utilizarea mijloacelor electronice pentru identificarea persoanelor sau confirmarea identității acestora.

În multe cazuri, companiile private emit eID-uri în numele guvernelor.

Există mai multe motive pentru acest lucru:

  • Companiile private au adesea mai multă experiență în dezvoltarea și gestionarea sistemelor de identificare electronică.
  • Companiile private pot fi capabile să furnizeze aceste servicii mai ieftin decât agențiile guvernamentale.
  • Companiile private ar putea fi mai dispuse să își asume riscul de a dezvolta și gestiona sisteme eID, deoarece pot obține profit din acest lucru.

Regulamentul eIDAS este cadrul legal care permite companiilor private să emită mijloace de identificare electronică în numele guvernelor.

Ce este IDBC?

În contextul migrării accentuate a proceselor din mediul fizic în mediul digital, fapt generat și de modificările legislative care susțin această mișcare, mediul digital a devenit modalitatea cea mai practică de a rezolva problemele din mediul fizic.

În mediul digital pot  fi stocate și procesate o diversitate de elemente ce țin de mediul fizic (de la date medicale, educație, și ajungând până la proprietăți sau conturi bancare). Aceste date sunt procesate, tranzacționate, partajate sau pur și simplu păstrate.

IDBC este un serviciu de atestare a identității în medii descentralizate bazate pe tehnologii de tip blockchain, dezvoltat de certSIGN în parteneriat cu Universitatea București – Facultatea de Matematică.

Abordarea IDBC este una descentralizată de tip “self-sovereign”, adică datele sunt exclusiv sub controlul utilizatorului. Aceștia au control complet și exclusiv asupra datelor lor, astfel că știu cine, când și de ce dorește accesarea datelor, putând permite sau respinge accesul la datele lor.

În articolul anterior am oferit câteva exemple de activități în care serviciul IDBC poate fi utilizat.

Cu ajutorul serviciilor dezvoltate prin proiectul IDBC, utilizatorii vor putea primi, stoca și partaja (cu alte persoane sau furnizori de servicii) atestări ale atributelor lor, precum adeverințe medicale, diplome de studii, certificări, permise (de conducere, vânătoare, pescuit etc.) și orice alt tip de atestare care este în prezent furnizată de autorități sau de alți terți, în format fizic (pe hârtie).

În prezent, certSIGN furnizează serviciul de identificare electronică certME (certme.ro), prin care utilizatorii se pot autentifica și înrola online la furnizori de servicii (precum autorități publice centrale sau locale, bănci, furnizori de energie și utilități etc.). Totodată, certSIGN furnizează și serviciul RSS (Remote Signing Service) prin care utilizatorii pot semna calificat (cu valoare legală) la distanță fără a fi nevoie să achiziționeze și să folosească un token USB. Utilizând certME pentru conectarea la serviciul certSIGN RSS, utilizatorii pot genera semnături electronice calificate la distanță fără a fi nevoie să mai facă vreo verificare suplimentară a identității, datele din mijlocul de identificare certME fiind suficiente pentru emiterea unui certificat calificat la distanță.

Prin completarea acestor servicii cu serviciile IDBC, certSIGN țintește să furnizeze servicii complete pentru portofelele de identitate digitală, astfel încât orice interacțiune efectuată fizic în prezent să poată fi realizată digital în viitorul apropiat. Astfel, un utilizator certME ar putea în curând primi și stoca în portofelul său de identitatea digitală, atestări electronice ale atributelor precum permisul de conducere, talonul auto, asigurarea RCA sau diplome de studii și orice alte documente în format digital, așa cum am detaliat în articolele anterioare.

certSIGN, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Universitatea din București – Facultatea de Matematică, derulează, începând cu data de 14.10.2021, proiectul ”Servicii de atestare a identității în medii descentralizate bazate pe tehnologii de tip blockchain (IDBC)”.

Proiectul este cofinanțat din Fondul FEDR Fondul European de Dezvoltare Regională,  prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

ARTICOL SUSȚINUT DE CERTSIGN

Redactia

Articole recente

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Vasile Dâncu, anunțat de PSD drept candidat pentru Parlamentul European

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, la Târgu Mureş, după Conferinţa organizaţiei judeţene a PSD Mureş, că Vasile Dâncu va fi candidat din partea formaţiunii social-democrate pentru Parlamentul European.

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Mai multe articole de același fel

Spotlight Heritage Timișoara NFT’s – o modalitate unică de apreciere și conservare a patrimoniului cultural al Timișoarei în lumea digitală

În 2023, anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, Universitatea Politehnica Timișoara, prin proiectul Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara, a integrat tehnologia NFT (non-fungible tokens) în cultura digitală pentru a oferi o perspectivă digitală și unică asupra patrimoniului cultural și istoric al orașului.

Digitalizarea nu e doar o poveste | Cluj IT Cluster a sprijinit, gratuit, câteva zeci de IMM-uri să se digitalizeze

Proiectul s-a derulat în perioada Octombrie 2022 – Decembrie 2023, iar CLUJ IT Cluster, alături de compania de consultanță Business Saga, a făcut parte dintr-un consorțiu condus de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud