fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘInteresant...În Timiș, porcii se îmbolnăvesc pe capete. Taman în pragul iernii

Interesant…În Timiș, porcii se îmbolnăvesc pe capete. Taman în pragul iernii

Publicat în

spot_img
spot_img

După focarele de pestă porcină depistate în Parța, Murani și Răuți, alte două au fost identificate, de această dată în localitățile Șandra și Dudeștii Vechi.

Subprefectul județului Timiș, Sorin Ionescu, a anunțat că vineri dimineață a fost convocată o nouă ședință de lucru a Centrului Local de Combatere a Bolilor din județ, în cadrul căreia au fost aprobate zonele de protecție pe o rază de 0-3 km, respectiv Șandra, Uihei și Dudeștii Vechi, și zonele de supraveghere din jurul focarului, pe o rază de 3-10 km, în localitățile Biled, Variaș, Pesac, Lovrin, Bulgăruș, Lenauheim, Iecea Mare, respectiv Cheglevici, Colonia Bulgară, Teremia Mică și Nerău. El a mai spus că ”se vor lua măsurile de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc unde este necesar”.

Nu știm dacă întâmplător sau nu, în județul Timiș se pare că porcii se îmbolnăvesc mai ales în pragul iernii.

In data  de  16.12.2021,  au fost prelevate  două cadavre   și două probe set de organe de la porcinele din exploatația non-profesională din localitatea Ficătari, comuna Racovița, județul Timiș și trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș în vederea depistării și confirmării genomului virusului Pestei Porcine Africane. Conform buletinelor de analiză eliberate de LSVSA Timiș cu  nr. 17088/16.12.2021 și 17087/16.12.2021 cu rezultate pozitive,  a fost confirmată Pesta Porcină Africană”, se arată într-un comunicat trimis de DSVSA Timiș, anul trecut.

Și în anul 2020 au fost depistate mai multe focare de pestă porcină în județul nostru, începând cu luna octombrie. Comunicatele oficiale pot fi urmărite pe pagina DSVSA Timiș.

Probabil că suinelor li s-a adus la cunostință faptul că se apropie sărbătorile și de frică, s-au îmbolnăvit. Din păcate nici greierii nu prea sunt de găsit în această perioadă, dar să nu ne facem griji, din cauza temperaturilor scăzute cu siguranță gândacii de bucătărie ne vor invada locuințele și dacă suntem atenți putem păstra câțiva și pentru luna decembrie. Dacă nu, carnea de porc importată cu siguranță este mult mai sănătoasă. Și nici nu îngrașă.

Răzvan Idvorean

Articole recente

Gabriel Zetea: „Sărbătorim astăzi victoria oamenilor de bun simț din Partidul Social Democrat”

Gabriel Zetea a precizat că această victorie este una istorică pentru PSD

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Iuliu Winkler, despre votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie: Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în...

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara

Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Torok şi regizorul Adrian Sitaru.

Mai multe articole de același fel

„Ziua Învățătorului”  a fost celebrată la Timișoara în cadrul primei (NE)conferințe organizate de Asociația „Inițiativă în Educație”

„Ziua Învățătorului” a fost celebrată la Timișoara de peste 130 de cadre didactice și membri ai diferitelor organizații și instituții educaționale și culturale în cadrul evenimentului educațional județean „(NE)conferința FORMA inEDU”