fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘLa Târgu Mureş a fost inaugurat complexul de clădiri al celei mai...

La Târgu Mureş a fost inaugurat complexul de clădiri al celei mai mari şcoli maghiare din Transilvania, recent renovat

Publicat în

spot_img
spot_img

Complexul de clădiri al celei mai mari şcoli maghiare din Transilvania, renovat recent cu sprijinul statului ungar, a fost inaugurat luni la Târgu Mureş. În edificiul care este proprietatea Bisericii Reformate funcţionează Liceul „Bolyai Farkas” şi Liceul Teologic Reformat din Târgu Mureş, numărul total al elevilor care studiază în cele două şcoli fiind de aproape două mii.

Prezent la eveniment, vicepremierul Hunor Kelemen a declarat că cele două instituţii sunt ca nişte fraţi care concurează unul cu celălalt şi care se încurajează reciproc pentru a obţine o performanţă mai bună. Elevii celor două instituţii pot studia, de acum încolo, în ceea ce este, poate, cea mai modernă şcoală din Transilvania, a adăugat preşedintele UDMR. Hunor Kelemen a mai menţionat: atunci când maghiarii din Transilvania reînnoiesc instituţii, înseamnă că au încredere în viitorul lor. Politicianul maghiar a mulţumit Guvernului Ungariei că a asigurat resursele necesare pentru a putea arăta puterea care există în comunitate. Politicianul UDMR i-a încurajat pe elevi să se îndoiască, să continue să fie liberi dar să nu considere că tradiţiile sunt ceva demodat.

În discursul pe care l-a susţinut, episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, Béla Kató, a spus că dacă de pe băncile acestei şcoli celebre din Târgu-Mureş ies elevi care îl cunosc pe Dumnezeu şi care se încred în acesta, există şansa aceştia să poate cunoaşte o faimă internaţională, la fel ca mulţi dintre predecesorii lor.

Episcopul a menţionat că îngerul care cântă la trompetă, care decorează faţada clădirii, a devenit simbolul Colegiului Reformat din Târgu Mureş atunci când oraşul a primit colegiul din Sárospatak, în 1718. După naţionalizările comuniste, stema a fost îndepărtată de pe faţada clădirii, însă biserica a aşezat-o înapoi la locul ei. Nu numai pentru adevărul istoric, ci şi pentru mesajul acestui simbol, a explicat episcopul.

“Atât profesorii, cât şi elevii ar trebui să trăiască, să lucreze, să predea şi să înveţe în aşa fel încât să aibă frică de Dumnezeu, să îl slăvească pe acesta şi să i se închine. Edificiul a fost renovat, trompeta îngerului străluceşte mai tare ca niciodată. Priviţi stema atunci când sunteţi fericiţi şi atunci când sunteţi trişti, ca să vă confere putere şi smerenie, în timpul orelor şi în afara lor”, a spus episcopul.

La evenimentul de inaugurare a participat şi Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, care a citit mesajul premierului Viktor Orbán. Barna Pál Zsigmond, deputat Fidesz, a vorbit în calitatea sa de absolvent al şcolii, spunând că sărbătoarea de astăzi a necesitat simţ de răspundere din partea profesorilor care au păstrat caracterul maghiar al şcolii, chiar şi în cei mai întunecaţi ani ai dictaturii comuniste. În opinia sa, a fi elev al uneia dintre cele două şcoli înseamnă, şi astăzi, o mare răspundere.

Zoltán Soós, primarul oraşului Târgu Mureş, s-a adresat celor prezenţi tot în calitate de absolvent al şcolii, dar a menţionat, de asemenea, că îi mai pasă de soarta şcolii şi în calitate de edil al oraşului, respectiv în calitate de părinte. În opinia sa, la Târgu Mureş începe o nouă eră, întrucât condiţiile de învăţământ din cadrul şcolii devin unele de clasă mondială. A menţionat, de asemenea, că administraţia anterioară a oraşului a încercat să şantajeze Biserica şi comunitatea maghiară deja cu eliberarea autorizaţiei de construire solicitate pentru renovarea ansamblului de clădiri. Primarul a adăugat, totodată, că este în curs ridicarea unei noi clădiri pentru clasele primare, respectiv se planifică construirea unui internat.

În discursul susţinut, Zoltán Hajdu, directorul Liceului “Bolyai Farkas”, a amintit că se împlinesc 466 de ani de când la Târgu Mureş funcţionează şcoala reformată, clădirea principală – cea recent renovată – a Colegiului Reformat fiind construită între 1908 şi 1911, naţionalizată în 1948 şi redobândită de către Biserica în 2007, în instanţă. Zoltán Hajdu a spus, de asemenea, că este meritul directorului anterior, Béla Kozma, faptul că în perioada dictaturii comuniste instituţia a luat numele celui mai cunoscut profesor al său, Bolyai Farkas, şi a reuşit, astfel, să apere cât mai mult din caracterul său maghiar şi spiritul său ecleziastic.

“Astăzi, clădirea este reînnoită, şi-a recăpătat aspectul şi splendoarea iniţială, farul luminează. Poate că lumina sa nu a mai fost, niciodată, atât de puternică. Pentru că această lumină este lumina cunoaşterii. Lumina a două dintre cele mai puternice şcoli din judeţul Mureş, care le este transmisă celor aproape 2000 de elevi de către 150 de profesori, cu cele mai mari rezultate”, a declarat directorul.

Sărbătoarea inaugurării a început la Biserica Reformată din Cetatea Târgu Mureş, unde a avut loc o slujbă religioasă dedicată sărbătorii Reformei, susţinută de Vilmos Kolumbán, episcop adjunct al Eparhiei Reformate din Ardeal.

Complexul de clădiri care găzduieşte cele două şcoli a fost renovat de Eparhia Reformată din Ardeal, cu sprijinul statului ungar şi din resurse proprii. Lucrările au durat patru ani şi jumătate, iar investiţia a costat aproximativ 8 milioane de euro.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe, împreună pe harta festivalurilor din Europa

Două festivaluri din inima Transilvaniei, Vibe din Târgu Mureş şi Sepsi Tabako din Sfântu Gheorghe, se ajută reciproc să se dezvolte, iar munca lor comună dă roade şi la nivel european.