fbpx
-4.3 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂGuvernul a aprobat proiectul de lege privind participarea României la Sistemul de...

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen

Publicat în

spot_img
spot_img

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr.194/2002 privind regimul străinilor în România.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de lege asigură cadrul juridic necesar participării României la schimbul de date cu statele membre ale spaţiului Schengen, conform prevederilor cuprinse în cele trei regulamente care formează noua bază legală europeană a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) referitoare la returnare, frontiere şi cooperare.

„Este vorba despre Regulamentele (UE) 2018/1860, 2018/1861 şi 2018/1862 ale Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene, care includ reglementări menite să sporească eficacitatea Sistemului de Informaţii Schengen, să consolideze protecţia datelor şi să extindă drepturile de acces. Toate aceste îmbunătăţiri se reflectă, prin acest proiect de lege, şi la nivel naţional, asigurând plierea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări (SINS) pe Sistemul de Informaţii Schengen. Pentru aspectele nou introduse trebuie create mecanismele necesare care să permită punerea lor în aplicare şi să corespundă noului context european al schimbului de date între statele membre prin Sistemul de Informaţii Schengen”, se explică în comunicat.

Actul normativ stabileşte autorităţile naţionale competente cu drept de acces, furnizare sau consultare de date în SINS. Urmează să fie înfiinţat şi un comitet operaţional care să analizeze şi să soluţioneze problemele de ordin operaţional.

Proiectul prevede extinderea dreptului de acces la Sistemul Informatic Naţional de Semnalări pentru mai multe autorităţi naţionale, include şi persoanele vulnerabile în categoria semnalărilor referitoare la persoane dispărute şi introduce o serie de reglementări procedurale noi privind confidenţialitatea controalelor la frontieră şi protecţia datelor personale.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Noi alegeri în două comune din judeţele Mureş şi Alba

Un nou tur de scrutin pentru funcţia de primar are loc duminică pentru candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj din comunele Cheţani, judeţul Mureş, şi Poşaga, judeţul Alba.

Mircea Geoană, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara

România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, consideră Mircea Geoană, care a ţinut un discurs cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.