fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăAUTOSTRĂZILE LA CONTROLConectarea reţelelor de autostrăzi din România și Ungaria, pe agenda întâlnirii miniștrilor...

Conectarea reţelelor de autostrăzi din România și Ungaria, pe agenda întâlnirii miniștrilor de resort din cele două țări

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul ungar al Construcţiilor şi Investiţiilor, János Lázár, a fost prezent astăzi într-o vizită oficială la București, unde s-a întâlnit cu Kelemen Hunor, viceprim-ministru al Guvernului României, cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila şi cu Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Pe agenda discuțiilor au fost mai multe subiecte de interes comun, printre care și cel referitor la conectarea reţelelor de autostrăzi din România și Ungaria.

În urma discuţiilor, ministrul ungar a declarat că scopul vizitei sale a fost întâlnirea cu partenerii din România, fiind însărcinat de premierul Viktor Orbán. El a subliniat că în cadrul cooperării bilaterale se doreşte conectarea reţelelor de autostrăzi a celor două ţări, iar Ungaria va continua construcţia autostrăzii M49 spre graniţa româno-ungară în 2023.

János Lázár a adăugat că România are oportunităţi semnificative de dezvoltare, întrucât bugetul de stat, fondurile europene destinate redresării şi fondul de coeziune creează condiţiile pentru ca România să înceapă o dezvoltare majoră a infrastructurii. Bucureştiul va cheltui 30% din totalul fondurilor pentru dezvoltarea transporturilor, astfel vor fi realizate dezvoltări majore în domeniul autostrăzilor şi în direcţia Transilvania, ceea ce este “promiţător şi liniştitor”, a spus ministrul.

El a declarat că se aşteaptă ca în România să aibă loc schimbări majore, dat fiind că Bucureştiul doreşte să ajungă din urmă media europeană în privinţa dezvoltării reţelei de transport în următorii 5-10 ani, iar acest lucru reprezintă un interes important şi pentru Ungaria, atât din punct de vedere economic, cât şi al strategiei naţionale.

János Lázár a mai explicat că este necesară deschiderea a cât mai multe puncte de trecere a frontierei între cele două ţări, deoarece trebuie create condiţiile pentru cooperarea economică transfrontalieră, chiar dacă în prezent se află pe agendă aderarea României la spaţiul Schengen, sprijinită şi de Ungaria.

“Indiferent de politică, România şi Ungaria sunt parteneri comerciali şi economici foarte importanţi unul pentru celălalt. În privinţa volumului schimburilor comerciale, surplusul în favoarea Ungariei este de aproape 3 miliarde de euro, de aceea avem un mare interes în simplificarea, accelerarea şi securizarea transportului prin marile puncte de tranzit europene în regiunea de frontieră”, a declarat János Lázár.

Întrebat de agenţia ungară de presă MTI dacă există vreun progres în privinţa deschiderii de noi puncte de trecere a frontierei, ministrul a spus că investiţiile pot lua avânt şi că “vechile frâne sunt în curs de deblocare”.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Șeful CNAIR: Pe întreaga autostradă Sebeş-Turda se circulă de astăzi la regim de 4 benzi! Am deschis traficul şi pe cei 1,5 km din...

El a reamintit că „circulaţia pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeş – Turda a fost deschisă anul trecut, în luna noiembrie 2021, dar restricţionată pe o bandă pe sens în zona Dealului Oiejdea, din cauza unor alunecări de teren”.

Experţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, inclusiv Olanda, vin în România pentru clarificări privind Schengen

O echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, în calitate de coordonatori, şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, urmează să efectueze, până la finalul săptămânii, o vizită în țara noastră