fbpx
-4.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARADeva, cea mai mică alocare financiară pentru Programul Operaţional Vest 2021-2027

Deva, cea mai mică alocare financiară pentru Programul Operaţional Vest 2021-2027

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) reunit ieri în ședință a votat alocarea financiară pentru Programul Operaţional Vest 2021-2027, inclusiv sumele pe care le pot accesa UAT-urile din mediul urban, pentru dezvoltarea urbană durabilă. CDR este organismului ce coordonează activităţile de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională.

Cele mai mari sume vor putea fi accesate de reşedinţele de judeţ. Municipiul Timişoara va putea accesa peste 91 de milioane de euro. Aradul are alocat un buget de peste 65 de milioane, Reşiţa – 56 de milioane, iar Deva – 47 de milioane de euro.

Spre celelalte municipii din regiune vor ajunge peste 111 milioane de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă, după cum urmează: Hunedoara – 21 milioane de euro, Lugoj şi Petroşani – 15 milioane de euro, Caransebeş – 13 milioane, Vulcan şi Lupeni – 12 milioane, Orăştie – 11 milioane, Brad – aproape 10 milioane de euro.

Tot în acest scop, oraşele din regiune au alocate 124 de milioane de euro. Sumele vor putea fi accesate pentru proiecte de eficienţă energentică – blocuri, respectiv clădiri publice, mobilitate urbană, educaţie, revitalizare şi regenerare urbană.

Tot la şedinţa CDR a fost aprobată şi înfiinţarea unui hub de inovare în regiunea de Vest. Acesta va oferi competenţe şi opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorităţi publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare.

„Ne propunem ca, odată cu Programul Regional Vest 2021-2027, să investim mai mult în zona de inovare, cercetare şi digitalizare Am gândit această strategie astfel încât regiunea să se dezvolte armonios şi sustenabil şi la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranţă de a crea dezvoltare în regiune”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Hubul vine să completeze alte iniţiative similare ale Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, care mai pregăteşte pentru Programul Regional Vest o agenţie de inovare, un accelerator de afaceri, un fond de capital de risc, precum şi centre de creativitate şi inovare în fiecare judeţ.

În ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională a fost ales și noul președinte. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica preia acest rol, el urmându-i în funcţie lui Romeo Dunca, omologul său din Caraş-Severin. Tot pentru o perioadă de un an, vicepreşedintele CDR va fi Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Conform statutului CDR Vest, preşedintele şi vicepreşedintele nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ. Cele două funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.

Tot la şedinţa CDR au fost aleşi reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale în Comitetul de Monitorizare a Programului Regional Vest 2021 – 2027. Este vorba de Ioan Popa – primarul municipiului Reşiţa, Dan Bobouţanu – primarul municipiului Hunedoara, Petru Antal – primarul oraşului Pecica şi Dănuţ Groza – primarul oraşului Sânnicolau Mare.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Urs brun filmat la bălăceală în Parcul Naţional Retezat

Un urs brun a fost surprins la o scăldătoare de o cameră de supraveghere amplasată de rangeri în Parcul Naţional Retezat, specialiştii afirmând că prezenţa animalului sălbatic de mari dimensiuni în zonă este dovada că habitatele acestuia sunt într-o stare bună de conservare,