fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂPreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, reales pentru un nou mandat de patru ani...

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, reales pentru un nou mandat de patru ani în fruntea organizaţiei

Publicat în

spot_img
spot_img

Balázs Izsák a fost reales pentru un nou mandat de patru ani în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional Secuiesc, la reuniunea delegaților organizaţiei, care a avut loc sâmbătă, la Palatul Culturii din Târgu Mureş

În raportul său de preşedinte, Balázs Izsák, care a condus CNS timp de aproape 15 ani – începând din februarie 2008 – a subliniat că în prezent, organizaţia îşi face auzită vocea în numele a 1 400 000 de europeni, pentru ca la distribuirea resurselor din fondurile de coeziune, statele membre ale UE să ia în considerare şi caracteristicile naţionale şi culturale ale regiunilor. Politicianul maghiar a promis că iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale pe care a lansat-o CNS va fi un succes, cu toate că în urmă cu doar câteva zile, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins acţiunea depusă de UDMR şi de Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene (FUEN) cu privire la aşa-numitul “Minority SafePack”, care are ca obiectiv protejarea persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale şi lingvistice, respectiv consolidarea diversităţii culturale şi lingvistice a uniunii, încercând – până acum, fără succes – să obţină o nouă legislaţie europeană în domeniu.

Preşedintele a menţionat că cea de-a doua mare provocare cu care se confruntă CNS este instituţionalizarea cărţii de identitate secuieşti. Potrivit lui Balázs Izsák, sistemul informatic care urmează să fie dezvoltat în acest scop poate sta la a baza autoorganizării secuilor.

Izsák Balázs a fost candidat unic la preşedinţia CNS, care se autodefineşte ca fiind un organism public reprezentativ al secuilor şi care se angajează să reprezinte dorinţa comunităţii autohtone din Ţinutul Secuiesc de a obţine autonomie teritorială. De data aceasta, criticii preşedintelui, care îşi va începe cel de-al patrulea mandat, nu au propus contracandidat.

În numele opoziţiei interne – care a stat în mare parte departe de reuniunea delegaţilor – Miklós Fekete, preşedintele Consiliului Secuiesc din Scaunul Târgu Secuiesc, l-a acuzat pe Izsák Balázs de faptul că sub preşedinţia sa, CNS şi-a pierdut caracterul de organism public reprezentativ al secuilor, că a devenit o organizaţie condusă de un cerc restrâns, că funcţionează ca un partid, că a omis convocarea comisiei permanente, şi că nu a ţinut cont de deciziile anterioare ale acesteia. Fekete i-a imputat preşedintelui CNS şi faptul că în timpul recensământului care a avut loc în România, acesta i-a încurajat pe membrii comunităţii sale să se declare maghiari, şi nu secui.

În cele din urmă, 108 dintre cei 152 de delegaţi care au participat la întâlnirea de la Târgu Mureş au acordat votul lor de încredere vechiului preşedinte, realegându-l în funcţie.

În scrisoarea pe care a adresat-o delegaţilor prezenţi, Katalin Szili, însărcinatul premierului ungar a subliniat că viitorul maghiarilor care trăiesc peste graniţele ţării, respectiv prosperarea lor în locurile natale sunt aspecte importante pentru Ungaria. Potrivit oficialului ungar, pentru asta este nevoie de o comunitate puternică, de o comunitate care să fie capabilă de autodeterminare, de a-şi afirma interesele şi de a lua decizii cu privire la propriul destin, prin urmare, CNS trebuie să continue munca pe care a început-o în interesul Ţinutului Secuiesc şi al comunităţii secuieşti.

“Am încrederea că îşi vor extinde şi către Bucureşti bunele relaţii europene pe care le-au construit până acum, şi că astfel se va reuşi obţinerea unui rezultat real în procesul de autodeterminare al secuilor, un proces dificil, consumator de timp”, a scris Katalin Szili.

În mesajul transmis CNS, László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a apreciat că maghiarii din Transilvania trebuie – cu ajutorul influenţei politice a patriei-mame – să se străduiască să obţină aprobarea de către Parlamentul României a unui cadru legislativ cu privire la minorităţi care să ofere un cadru amplu de aplicare a drepturilor colective, autonomiei culturale, şi nu în ultimul rând, autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, respectiv statutului juridic special al Partium şi al altor regiuni.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Consiliul Naţional Secuiesc solicită statelor membre ale spaţiului Schengen să monitorizeze drepturile minorităţilor din România

Printre promisiunile ale căror realizare ar trebui impusă, CNS a menţionat restituirea necondiţionată şi imediată a proprietăţilor bisericilor maghiare, restaurarea învăţământului bisericesc maghiar, respectarea necondiţionată şi deplină a recomandărilor Consiliului Europei şi respectarea deplină şi cu bună credinţă a prevederilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

Experţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, inclusiv Olanda, vin în România pentru clarificări privind Schengen

O echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, în calitate de coordonatori, şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, urmează să efectueze, până la finalul săptămânii, o vizită în țara noastră