De marți 15 noiembrie 2022, începe Postul Crăciunului, unul care durează 40 de zile, încheindu-se sâmbătă, 24 decembrie.
Este al doilea cel mai lung post de peste an, după cel al Paștelui, având 40 de zile.
Este ultima zi sau seară, în care creștinii pot mânca de dulce (actate, ouă și carne) înainte de intrarea în Postul Crăciunului.
Această zi mai este numită și și „lăsatul secului” pentru Postul Crăciunului.
Termenul „sec” din sintagme precum „lăsata secului” sau „mâncare de sec” este sinonim cu uscat, fără grăsime, de post.
Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul.
De asemenea, aceste zile ne aduc aminte și de postului lui Miose pe Muntele Sinai, când acesta aștepta ca Dumnezeu să-i trimită cuvintele scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Postul presupune renunțarea la carne, ouă și lapte. Lunea, Miercurea și Vinerea mâncăm bucate fără ulei și fără vin. Marțea și Joia se dezleagă la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin și pește.
În timpul postului, nunţile sunt interzise, iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
Lăsata Secului marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.
O tradiție comună este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.
În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit.
Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.
Tot de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului fiecare copil încearcă să prindă bucata de halviță cu gura, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți. Majoritatea celor care participa la această tradiție ajung să se murdărească din plin pe față și chiar pe haine.
Se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește drept recompensă.
O altă datină de Lăsata Secului care se păstrează și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru că păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.
De asemenea, de Lăsata secului, creștinii petrec alături de familie si mănânca bucate alese.
Totodată, în această zi este bine ca finii să meargă la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.
Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa şi se mănâncă plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.