fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂBogdan Aurescu, întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Budapesta

Bogdan Aurescu, întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Budapesta

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, în contextul vizitei efectuate la Budapesta, o întrevedere cu Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán. Cei doi oficiali au discutat despre Comitetul de specialitate româno-ungar privind minorităţile naţionale, ca singurul cadru pragmatic de soluţionare a problemelor minorităţilor naţionale din cele două state, referindu-se şi la problemele specifice ale minorităţii române din Ungaria.

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat şi chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia, în acele contexte, reiterând mesajele transmise omologului său ungar la consultările de astăzi. Premierul ungar a reiterat sprijinul deplin al ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precizează MAE.

”Ministrul afacerilor externe român a evidenţiat rolul Parteneriatului Strategic bilateral, care împlineşte în această lună 20 de ani de la lansare, ca instrument de mare însemnătate, care a avut ca efect ridicarea profilului relaţiilor bilaterale, construite mai ales în jurul cooperării economice, în beneficiul tuturor cetăţenilor celor două state, indiferent de etnie”, precizează MAE într-un comunicat oficial. 

Bogdan Aurescu a prezentat, de asemenea, rezultatele consultărilor cu omologul său, ministrul Péter Szijjártó, şi concluziile privind proiectele prioritare de interes comun care ar trebui să fie definitorii pentru colaborarea din perioada următoare. 

Astfel, au fost abordate subiecte precum schimburile comerciale în creştere puternică, necesitatea echilibrării balanţei comerciale, stimularea investiţiilor româneşti în Ungaria şi a celor ungare pe tot teritoriul României, crearea Camerei bilaterale de Comerţ, apropiata semnare la Bucureşti, în luna decembrie, a documentelor care pun baza proiectului România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria al cablului submarin de transport al energiei electrice verzi din Azerbaidjan, proiectul căii ferate de mare viteză Bucureşti-Budapesta. 

Ministrul Aurescu s-a referit şi la Comitetul de specialitate româno-ungar privind minorităţile naţionale, ca singurul cadru pragmatic de soluţionare a problemelor minorităţilor naţionale din cele două state, referindu-se şi la problemele specifice ale minorităţii române din Ungaria.

Potrivit MAE, ministrul a propus, iar premierul ungar a fost de acord, cu crearea unui plan de contacte la nivelul miniştrilor de resort din cele două ţări.

”Premierul ungar a reiterat sprijinul deplin al ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen, apreciind în mod deosebit modul eficient în care România asigură securitatea frontierelor sale externe şi cooperarea între ministerele de interne ale celor două state”, se mai afirmă în comunicatul oficial.  

A fost discutată, totodată,  situaţia din Ucraina, ministrul Aurescu prezentând sprijinul multidimensional al României şi evaluarea părţii române asupra perspectivelor de evoluţie ale războiului ilegal al Rusiei contra Ucrainei. 

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat şi chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia, în acele contexte, reiterând mesajele transmise omologului său ungar la consultările de astăzi. 

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Experţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, inclusiv Olanda, vin în România pentru clarificări privind Schengen

O echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, în calitate de coordonatori, şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, urmează să efectueze, până la finalul săptămânii, o vizită în țara noastră

CNCD constată ceea ce era evident: nu-l poate sancționa pe Viktor Orbán pentru declarațiile rasiste de la Băile Tușnad

Astăzi, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis în ședință ceea ce era evident încă de la început, respectiv că premierul Ungariei, Viktor Orbán, nu poate fi sancționat pentru declarațiile pe care le-a făcut la finalul lunii iunie la Băile Tușnad, pentru că beneficiază de imunitate jurisdicțională.