fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATECinci cazuri de patologie aortică abdominală complexă, cu risc vital, rezolvate endovascular cu succes...

Cinci cazuri de patologie aortică abdominală complexă, cu risc vital, rezolvate endovascular cu succes la SJU Baia Mare

Publicat în

spot_img
spot_img

În perioada 11-12.11.2022 la SJU Baia Mare, LACCCI o echipă multidisciplinară de medici din specialitățile cardiologie intervențională, chirurgie vasculară, ATI a efectuat cu succes 5 proceduri EVAR (reparare endovasculară a aortei abdominale infrarenale) pentru 4 anevrisme aortice de mari dimensiuni cu iminență de ruptură și o disecție aortică la nivelul bifurcației terminale.

Toți cei cinci pacienți prezentau risc procedural major datorită patologiei, vârstei și comorbidităților asociate, făcându-i candidați inadecvați pentru operație deschisă, clasică. Spre exemplificare, trei pacienții erau sechelari AVC, o femeie cu afectare cardiacă semnificativă, unul cu embolie pulmonară în acest an, unul cu stenoză de arteră renală, trei cu stenoze iliace asociate, iar pacientul cu disecția aortică avea în antecedente operație pe cord deschis de protezare valvulară aortică (pentru endocardita infecțioasă), dublu by-pass aorto coronarian, stentare coronariană pentru infarct miocardic, stimulator cardiac.

De menționat că procedura efectuată la acest pacient a fost o premieră la Baia Mare, fiind prima disecție aortică rezolvată exclusiv intervențional, endovascular, inclusiv hemostaza percutană.

O altă pacientă, în afară de vârsta înaintată, prezenta stenoză aortică strînsă, afectare coronariană trivasculară ceea ce face contraindicată anestezia generală sau rahianestezia. Asociat pacienta avea calcifieri masive la nivelul arterelor femurale, ceea ce contraindica abordarea percutană clasică. La această pacientă s-a practicat în premieră, pentru un astfel de caz, de către echipa ATI, un tip de special de anestezie echoghidată, bloc anestezic regional, ceea ce a permis echipei de chirurgie vasculară să deschidă arterele femurale la vedere, cu pacienta trează și conștientă, fără ca aceasta să simtă ceva, în aceasi manieră a fost implantat si endograful aortic de către echipa de cardiologie intervențională.

Anevrismele aortice în sine erau de mari dimensiuni, cu particularități anatomice redutabile (precum angulații exprimate, calcifieri masive, tromboză asociată sau anevrisme iliace asociate), ceea ce a îngreunat suplimentar munca echipei și riscul procedural. De asemenea, 3 dintre proceduri au presupus etape intermediare înainte de plasarea endograftului, precum embolizareaunei artere hipogastrice anevrismale și dilatări cu balon ale artereleor ilice pentru a facilita accesul.

Toți pacienții au fost intervenționați fără anestezie generală, fiind conștienți, comunicându-se cu ei, ceea ce a redus semnificativ riscurile asociate medicației anestezice.

„Baia Mare, luna noiembrie 2022: Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș, cel mai mare spital din județul Maramureș, continuă seria premierelor medicale, printr-o serie de proceduri EVAR(reparare endovasculară a aortei abdominale infrarenale). Procedurile au fost mult mai ușor de suportat de către pacienți și de asemenea recuperarea bolnavilor va fii mult mai rapidă decât în urma unor intervenții clasice. Ne dorim ca aceste  proceduri aplicate acum în premieră să devină o practică în cadrul spitalului județean. De altfel, ceea ce ne definește sunt grija față de pacient și procedurile care să afecteze cât mai puțin integritatea fizică și psihică a pacienților, fapt care ne îndeamnă să ne extindem cât mai mult gama de intervenții minim invazive, cum sunt și cele de zilele trecute”, a declarat managerul spitalului Oros George Alexandru.

Îngrijirea postprocedurala a fost asigurată de către personalul secției USTACC. Cu toate riscurile asociate, toti pacienții sunt asimptomatici, în stare bună, stabili hemodinamic, fără complicații.

Aceste proceduri au putut fi realizate datorită includerii SJU Baia Mare în programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Echipa medicală a fost alcătuită astfel: Cardiologie Intervențională – Dr. Dan Florin Filip, prim operator (medic primar cardiolog, doctor în medicină), Conf. Dr. Gianmarco DeDonato, proctor (Spitalul Universitar Siena, Italia), Dr. Kozma Gabriela (medic primar cardiolog, coordonator LACCCI), As. Med. Viorel Pinte, As. Med. Ovidiu But (asistent coordonator), As. Med. Viorel Man, As. Med. Aurica Herta, As. Med. Loredana Mocanasu, As. Med. Ioan Pintea, As. Med. Attila Moni, As. Med. Crina Oanea, îngr. Mihaela Covaciu, îngr. Claudia Costinar, regr. Med. Olga Oarga; Chirurgie Vasculara – Dr. Alin Tiberiu Hînsa (medic primar chirurgie cardio-vasculară, șef secție), As. Med. Samuel Bujor; Anestezie-Terapie Intensivă – Dr. Arthur Donica (medic primar ATI), As. Med. Dana Moldovan; Imagistică Medicală – Dr. Sabin Nemeș-Bota (medic primar radiologie si imagistică medicală).

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Investiție de 50 de milioane de euro la Turda | Prima fabrică de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani...

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie