fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂSzijjártó: Toate argumentele sunt în favoarea faptului că Bucureştiul a îndeplinit condiţiile...

Szijjártó: Toate argumentele sunt în favoarea faptului că Bucureştiul a îndeplinit condiţiile aderării la spaţiul Schengen

Publicat în

spot_img
spot_img

Experienţa Ungariei este că la graniţa cu România nu există presiune migraţionistă, toate argumentele sunt în favoarea faptului că Bucureştiul a îndeplinit condiţiile aderării la spaţiul Schengen – a declarat marţi ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

Potrivit unui comunicat emis de minister, în cadrul conferinţei de presă ţinute în comun, la Budapesta, cu omologul său român, Bogdan Aurescu, ministrul a declarat, răspunzând la întrebarea unui jurnalist: condiţiile prealabile ale aderarării României la spaţiul Schengen sunt stipulate clar în legislaţie, deci aderarea nu este o problemă politică, ci una practică.

“Decizia nu trebuie adoptată pe baza unei ficţiuni ştiinţifice, ci în urma unei analize fondate pe fapte (…) Nu ne place să abordăm astfel de probleme pe baze ideologice şi politice” – a precizat el.

Szijjártó a adăugat: experienţa Ungariei este că la graniţa cu România nu există presiune migraţionistă, toate argumentele sunt în favoarea faptului că Bucureştiul a îndeplinit condiţiile.

“Nu pot decât să sper că nu numai aderarea României la Schengen, ci toate problemele din Uniunea Europeană în general vor fi soluţionate pe baza faptelor şi a performanţei reale. Sunt naiv, desigur, pentru că, dacă ar fi fost aşa, Ungaria ar fi primit deja acces la toate fondurile europene” – a declarat ministrul.

Răspunzând la o întrebare, şeful diplomaţiei ungare a menţionat: unii politicieni din UE spun deja că sancţiunile împotriva Rusiei nu au fost menite să pună capăt războiului din Ucraina, ceea ce dovedeşte că aceste măsuri nu funcţionează şi că este timpul să fie revizuite.

la reuniunea de luni a Consiliului Afacerilor Externe al UE, “o parte din discuţii s-au desfăşurat într-un mod care a lăsat puţin spaţiu minţii lucide şi dezbaterii calme”.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, a declarat cu o zi înainte că nu s-a aşteptat niciodată ca sancţiunile să oprească războiul din Ucraina, însă se poate spune că acestea reduc capacitatea armatei ruse de a cumpăra echipament militar.

Péter Szijjártó şi-a exprimat consternarea faţă de această afirmaţie, spunând că “a fost pus sub semnul întrebării un adevăr fundamental, care a fost până acum un pilon important al procesului decizional al Consiliului Afaceri Externe”.

După ce unii colegi au pus la îndoială dacă scopul sancţiunilor a fost de a pune capăt războiului din Ucraina, care este atunci scopul, de ce am aplicat aceste sancţiuni? – a întrebat ministrul, evocând de “o mare doză de ipocrizie”.

“Faptul că unii colegi resping acum acest obiectiv dovedeşte că sancţiunile sunt cu siguranţă nefuncţionale” – a spus el, subliniind că este timpul ca aceste măsuri să fie revizuite.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Experţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, inclusiv Olanda, vin în România pentru clarificări privind Schengen

O echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, în calitate de coordonatori, şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, urmează să efectueze, până la finalul săptămânii, o vizită în țara noastră

CNCD constată ceea ce era evident: nu-l poate sancționa pe Viktor Orbán pentru declarațiile rasiste de la Băile Tușnad

Astăzi, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis în ședință ceea ce era evident încă de la început, respectiv că premierul Ungariei, Viktor Orbán, nu poate fi sancționat pentru declarațiile pe care le-a făcut la finalul lunii iunie la Băile Tușnad, pentru că beneficiază de imunitate jurisdicțională.