fbpx
-9.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BISTRIȚA NĂSĂUDMarcel Boloş anunţă măsuri de simplificare şi debirocratizare în accesarea fondurilor europene

Marcel Boloş anunţă măsuri de simplificare şi debirocratizare în accesarea fondurilor europene

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat joi, la Beclean, că pregăteşte un pachet de măsuri pentru simplificarea şi debirocratizarea procesului de accesare a fondurilor europene, care să îi ajute pe primari să aibă un timp mai lung de implementare a proiectelor.

Ministrul Boloş a făcut referire la etapa de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii (CAE), în care existau proiecte respinse pentru lipsa unor documente, şi a menţionat că nu este interesat ”de confortul funcţionarului public”, ci ca beneficiarii să aibă toate condiţiile pentru a accesa cât mai multe fonduri europene.

”Vă spun în premieră, chiar dacă o să fiu aspru criticat, v-am mai pregătit o surpriză, pentru că unul din lucrurile după care m-am ghidat de-a lungul timpului şi cât am condus acest minister a fost: beneficiarul este în centrul nostru, al atenţiei, şi nu funcţionarul public. Nu mă interesează deloc confortul funcţionarului public, ci mă interesează ca beneficiarul să aibă toate condiţiile necesare pentru accesarea acestor bani europeni, pentru că de la ei vine adevărata dezvoltare. Aşadar, v-am mai pregătit o surpriză, ea va consta într-un pachet de măsuri pentru simplificare şi debirocratizare. Domnii primari ştiu că în etapa de evaluare CAE se respingeau proiectele pe faptul că nu s-a adus la timp un document, există o necorelare de suprafeţe, birocraţii din acestea funcţionale. Pentru ceea ce înseamnă administrarea fondurilor europene, să ştiţi că această etapă se va desfiinţa şi nu vă vor putea respinge proiectele în aceste etape, care sunt pierderi de timp – şi spun acest lucru foarte răspicat şi fără niciun fel de resentiment. Noi trebuie să ne uităm la calitatea proiectelor pe care le finanţăm şi să vă rămână dumneavoastră, beneficiarilor, timpi de implementare suficienţi, pentru că de acolo vine calitate şi de acolo, din proiecte, cu adevărat se schimbă viaţa oamenilor”, a afirmat Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene i-a încurajat pe primari să pregătească proiecte pentru exerciţiul financiar 2021-2027, însemnând pregătirea documentaţiei tehnice şi a studiilor de fezabilitate, pentru ca tot mai multe comunităţi să se dezvolte cu ajutorul fondurilor europene.

”Sunt deja două săptămâni de când Programul Operaţional Regional Nord-Vest a fost aprobat, aşadar din primăvară, dragi primari din regiunea Nord-Vest, ghidurile solicitantului, deschiderile finanţărilor, accesarea de bani europeni nu se mai întâmplă la Bucureşti, drumurile de Bucureşti s-au terminat, contractele se încheie la nivel de regiune. Căpătaţi încredere, fiţi curajoşi şi nu uitaţi că prin fondurile europene adevărata dezvoltare a comunităţilor dumneavoastră poate avea loc. Vă încurajez să accesaţi cât mai multe fonduri”, a spus Boloş.

Ministrul a făcut referire şi la exerciţiul bugetar 2014-2020, menţionând că în această lună va fi finalizată ordonanţa de urgenţă prin care se va stabili cadrul legal de fazare a proiectelor care nu pot fi finalizate până la data de 31 decembrie 2023 şi că există şanse ca suma pe care România riscă să o piardă ca urmare a proiectelor ce vor fi declarate nefuncţionale să coboare sub 7,5 miliarde de euro până la sfârşitul acestui an.

Marcel Boloş a participat, joi, la prezentarea centrului recreativ Legacy din staţiunea balneară Băile Figa, aflată în administrarea oraşului Beclean, proiect care a beneficiat de o finanţare de aproximativ 5 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional. 

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Primăria Bistrița, câștigată de PSD la o diferență de 8 voturi

Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud a decis, marţi, că buletinele cu voturile valabil exprimate pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa nu vor fi renumărate, astfel că rezultatul la alegerile locale rămâne cel iniţial, cu candidatul PSD Gabriel Lazany câştigător în faţa edilului în funcţie, Ioan Turc (PNL), la o diferenţă de opt voturi

Un adolescent de 16 ani a decedat după ce a fost intoxicat cu o substanţă antiparazitară folosită pentru animale

O familie din satul Ilişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, a ajuns săptămâna trecută la spital, în urma unei intoxicaţii cu o substanţă antiparazitară folosită pentru animale, iar, ulterior, băiatul de 16 ani al familiei a decedat.