fbpx
0.8 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENT19 noiembrie: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc. Cursa reface traseul parcurs de românii...

19 noiembrie: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc. Cursa reface traseul parcurs de românii transilvăneni, în drumul lor către Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 decembrie 1918

Publicat în

spot_img
spot_img

În ziua de 19.11.2022 Asociația Club Sportiv Eco Alpin susținută de Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Municipiului Blaj, Primăria Comunei Valea Lungă, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Județul Alba, cu sprijinul asociaților: Mircea & Asociații, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA), Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) și EuroGifts, va desfășura cea de-a 12-a ediție a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc, care face parte din ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru România și istoria ei”.

Evenimentul se desfășoară la 104 ani de la Marea Unire a românilor, proclamată pe 1 decembrie 1918, și la 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Alba Iulia.

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc este o probă a curajului care are drept scop promovarea alergării pentru sănătate în rândul tinerilor și educarea acestora pentru cunoașterea Istoriei României.

Lungimea traseului va fi de 52 de kilometrii. Se va pleca grupat, în coloană, de pe Câmpia Libertății din Blaj, locul din care în anul 1848, la Marea Adunare de la Blaj, 40.000 de români transilvăneni au strigat pentru prima oară “Noi vrem să ne unim cu țara!”.

Maratoniștii vor traversa prin satele Veza, Izvoarele, Roșia de Secaș, Tău, Ohaba, Berghin, Straja, Hăpria, Teleac, Drâmbar, care leagă Blajul de Alba Iulia.

Concurenții vor reface simbolic o parte din traseul parcurs de românii transilvăneni, în drumul lor către Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 decembrie 1918.

Participanții vor purta cu ei drapelul României, drapelul României din timpul Regelui Ferdinand, un steag al lui Mihai Viteazul și un steag al dacilor, ajungând în Cetatea Alba Carolina în jurul orei 16.00.

La maraton au fost invitați 10 maratoniști. Au confirmat participarea Rosu Ilie din Adjud, Donos Constantin din Codlea, Stan Turcu din București, Hiroko Ogawa din Japonia, Victor Ilie din Brăila, Braila Cătălin-Doru din Galați, Adrian Tiba și Cojocaru George, ambii din Brașov.

La start se va alinia o ștafetă a Municipiului Blaj, formată din 5 sportivi, condusă de maratonistul Dan Aldea, care vor alerga fiecare câte 10,5 kilometrii.

Finalul maratonului va fi în fața Catedralei Reîntregirii Neamului, iar festivitatea de premiere se va desfășura imediat după cursă, în fața Sălii Unirii, fiecare dintre participanți primind medalii, tricouri, cupe și diplome.

În cursa populară au fost invitați să participe copii de la Școala Gimnazială Ion Bianu din Comuna Valea Lungă, conduși de doamna profesoara Comșa Călina, și iubitori ai alergării din Municipiul Blaj.

Înainte de start se va intona imnul României. Apoi maratoniștii și participanții în cursa populară vor porni într-o alergare simbolică pe aleile de pe Câmpia Libertății în semn de respect față de românii care au participat la evenimentele din anii 1848 și 1918.

Startul în cursa de maraton va fi dat la ora 08.00 din fața Monumentului de pe Câmpia Libertății. Maratoniștii vor ajunge apoi la Crucea lui Iancu și la Monumentul lui Mihai Eminescu din Blaj, unde împreună cu participanții din cursa populară, vor aduce un omagiu poetului Mihai Eminescu și revoluționarului Avram Iancu. Maratoniștii vor continua alergarea către Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, unde se estimează că vor ajunge la ora 16.00.

La trecerea prin Blaj și Alba Iulia se va alerga grupat, pe trotuare, iar traversarea se va efectua pe la trecerile de pietoni semnalizate, iar acolo unde acestea nu există, se va alerga pe partea dreaptă a drumului și se va traversa pe la colțul intersecțiilor.

Coorganizatori ai acestei competiții sunt ARPIA – Filiala Alba și ARPIA – Filiala “Laurențiu Mărginean” Blaj.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Primăria Ciugud desființează casieria și va accepta doar plăți electronice

Denumită „O primărie fără casierie”, inițiativa are ca scop eficientizarea actului administrativ și îmbunătățirea serviciilor publice oferite de administrația locală ciugudenilor.