fbpx
0.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAPrimarul Antal Árpád condiționează ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu în...

Primarul Antal Árpád condiționează ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu în Sfântu Gheorghe de retragerea proceselor care lezează interesele oraşului

Publicat în

spot_img
spot_img

Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, condiționează ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu de retragerea proceselor celor care lezează interesele oraşului. Mai multe organizaţii naţionaliste româneşti intenţionează să ridice o statuie a poetului în oraş, însă primarul Árpád Antal a declarat că va discuta cu organizaţiile iniţiatoare doar dacă acestea îşi retrag procesele care lezează interesele oraşului.

Primarul a anunţat iniţiativa de ridicare a statuii şi a făcut cunoscut răspunsul său trimis organizaţiilor româneşti joi, la o conferinţă de presă.

Statuia lui Mihai Eminescu a fost iniţiată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), iniţiativa fiind susţinută şi de Asociaţia Calea Neamului, cunoscută pentru manifestările sale antimaghiare.

În cadrul conferinţei de presă de joi, Árpád Antal a declarat că nu va discuta cu cei care acţionează împotriva intereselor oraşului şi împotriva comunităţii maghiare. O condiţie prealabilă a oricărei negociere este ca FCRCHM să îşi retragă acţiunile în justiţie pe care le-a iniţiat. Primarul a dat ca exemplu cazul bazei sportive municipale. Primăria a reuşit după lungi demersuri trecerea prin hotărâre de guvern a bazei de sport neîngrijită din proprietatea statului în proprietatea municipalităţii. După aceea oraşul a renovat aşezământul. FCRCHM însă a contestat decizia guvernului în instanţă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul hotărârii guvernului privind adoptarea steagului oraşului. Ambele procese sunt în curs.

“După ce retrag aceste procese, pot să vină să discutăm despre statuia lui Eminescu şi despre alte subiecte” , a spus primarul.

Árpád Antal a mai reamintit că tocmai forumul civic al românilor a fost cel care a împiedicat anterior ca un tronson din actualul bulevard 1 Decembrie 1918 să poarte numele lui Mihai Eminescu, iar un alt tronson numele poetului Sándor Petőfi.

FCRCHM a solicitat ridicarea statuii lui Eminescu pe motiv că municipalitatea, în parteneriat cu Fundaţia “Hármas”, va ridica o statuie a lui Petőfi Sándor în oraş. La apelul de proiecte lansat pentru realizarea unei statui a lui Petőfi au fost depuse şase lucrări, iar juriul va alege dintre proiecte până la 30 noiembrie, inaugurarea statuii fiind programată pentru 29 iulie 2023.

FCRCHM a invocat tratamentul egal şi echitatea, cerând municipalităţii să ofere un loc convenabil şi unei statui a lui Eminescu, în cadrul unei proceduri identice. De asemenea, forumul s-a angajat să contribuie la costul statuii în proporţie egală cu contribuţia Fundaţiei “Hármas” pentru statuia lui Petőfi şi să organizeze el însăşi apelul de proiecte. Reprezentanţii forumului au declarat că dezvelirea simultană a celor două statui ar transmite mesajul armoniei între etnii.

Articole recente

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Proiectul Patrimoniul sub reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara, premiat la două categorii în finalele Romanian PR Award 2022

Cea de-a 20-a ediție a competiției Romanian PR Award a adus pe scenă teme și proiecte inedite, campanii și proiecte de impact social abordate de mari trusturi de media, organizații și agenții prestigioase, alături de instituții publice și de cultură din România. 

Mai multe articole de același fel

Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe, împreună pe harta festivalurilor din Europa

Două festivaluri din inima Transilvaniei, Vibe din Târgu Mureş şi Sepsi Tabako din Sfântu Gheorghe, se ajută reciproc să se dezvolte, iar munca lor comună dă roade şi la nivel european.

Forumul Civic al Românilor îl acuză pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe de şantaj şi discriminare

Antal Árpád a declarat anterior că, în principiu, nu are nimic împotriva realizării acestei statui şi amplasării ei pe teritoriul municipiului, însă refuză să intre în parteneriat cu Forumul Civic al Românilor, pe considerentul că obstrucţionează "interesele oraşului".