fbpx
-4.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAPrimarul Antal Árpád condiționează ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu în...

Primarul Antal Árpád condiționează ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu în Sfântu Gheorghe de retragerea proceselor care lezează interesele oraşului

Publicat în

spot_img
spot_img

Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, condiționează ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu de retragerea proceselor celor care lezează interesele oraşului. Mai multe organizaţii naţionaliste româneşti intenţionează să ridice o statuie a poetului în oraş, însă primarul Árpád Antal a declarat că va discuta cu organizaţiile iniţiatoare doar dacă acestea îşi retrag procesele care lezează interesele oraşului.

Primarul a anunţat iniţiativa de ridicare a statuii şi a făcut cunoscut răspunsul său trimis organizaţiilor româneşti joi, la o conferinţă de presă.

Statuia lui Mihai Eminescu a fost iniţiată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), iniţiativa fiind susţinută şi de Asociaţia Calea Neamului, cunoscută pentru manifestările sale antimaghiare.

În cadrul conferinţei de presă de joi, Árpád Antal a declarat că nu va discuta cu cei care acţionează împotriva intereselor oraşului şi împotriva comunităţii maghiare. O condiţie prealabilă a oricărei negociere este ca FCRCHM să îşi retragă acţiunile în justiţie pe care le-a iniţiat. Primarul a dat ca exemplu cazul bazei sportive municipale. Primăria a reuşit după lungi demersuri trecerea prin hotărâre de guvern a bazei de sport neîngrijită din proprietatea statului în proprietatea municipalităţii. După aceea oraşul a renovat aşezământul. FCRCHM însă a contestat decizia guvernului în instanţă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul hotărârii guvernului privind adoptarea steagului oraşului. Ambele procese sunt în curs.

“După ce retrag aceste procese, pot să vină să discutăm despre statuia lui Eminescu şi despre alte subiecte” , a spus primarul.

Árpád Antal a mai reamintit că tocmai forumul civic al românilor a fost cel care a împiedicat anterior ca un tronson din actualul bulevard 1 Decembrie 1918 să poarte numele lui Mihai Eminescu, iar un alt tronson numele poetului Sándor Petőfi.

FCRCHM a solicitat ridicarea statuii lui Eminescu pe motiv că municipalitatea, în parteneriat cu Fundaţia “Hármas”, va ridica o statuie a lui Petőfi Sándor în oraş. La apelul de proiecte lansat pentru realizarea unei statui a lui Petőfi au fost depuse şase lucrări, iar juriul va alege dintre proiecte până la 30 noiembrie, inaugurarea statuii fiind programată pentru 29 iulie 2023.

FCRCHM a invocat tratamentul egal şi echitatea, cerând municipalităţii să ofere un loc convenabil şi unei statui a lui Eminescu, în cadrul unei proceduri identice. De asemenea, forumul s-a angajat să contribuie la costul statuii în proporţie egală cu contribuţia Fundaţiei “Hármas” pentru statuia lui Petőfi şi să organizeze el însăşi apelul de proiecte. Reprezentanţii forumului au declarat că dezvelirea simultană a celor două statui ar transmite mesajul armoniei între etnii.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Proiect inedit | Transilvania interetnică – ciclu de prelegeri istorice pentru clase gimnaziale, organizat în orașele Covasna și Sfântu Gheorghe

Proiectul prin orginalitatea lui, dar totodată prin subiectul său, a dezbătut în rândul copiilor care învață în școli românești din Ținutul Secuiesc, tema susținerii și înțelegerii conceptului de identitate etnică, dar și cel al condiției multietnice a Transilvaniei.