fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEViktor Orbán: Ungaria nu va accepta ca statele membre ale Uniunii Europene...

Viktor Orbán: Ungaria nu va accepta ca statele membre ale Uniunii Europene să contracteze împreună împrumuturi pentru a ajuta Ucraina

Publicat în

spot_img
spot_img

Șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orbán, a declarat vineri, la Conferinţa Permanentă Maghiară (Máért), că Ungaria nu va accepta ca statele membre ale Uniunii Europene să contracteze împreună împrumuturi pentru a ajuta Ucraina. În schimb, a sugerat statelor membre UE să analizeze câţi bani doresc să ofere pentru funcţionarea Ucrainei şi să distribuie aceşti bani între ele, proporţional şi în mod echitabil.

Suma de 60-70 de miliarde de forinţi pe an, ar urma să fie asigurată de Ungaria din bugetul său naţional, în cadrul acordului bilateral încheiat cu ucrainenii, a detaliat Orbán. Potrivit premierului, sprijinul schiţat de către el nu dăunează fundamental intereselor naţionale ale Ungariei, deşi suma va lipsi din bugetul statului.

În opinia sa, dacă Ungaria permite contractarea în comun a unui împrumut, UE se va transforma în mod irevocabil într-o uniune de credit.

Acest blocaj este „şantaj politic pur”, a spus comisarul european pentru buget, Johannes Hahn. Responsabilul austriac are sarcina de a evalua reformele anticorupţie anunţate de Budapesta pentru a scăpa de o îngheţare a unor fonduri europene în valoare de 7,5 miliarde de euro. Budapesta este vizată din aprilie de o procedură a UE („mecanism de condiţionalitate”), declanşată din cauza problemelor cu corupţia şi în atribuirea unor contracte publice.

Johannes Hahn a dat asigurări că „comportamentul ridicol” al Budapestei nu va avea impact asupra evaluării sale, care ar trebui să aibă loc la sfârşitul lunii, potrivit unor surse europene.

Ungaria negociază de asemenea cu Bruxellesul validarea planului său de relansare de 5,8 miliarde de euro, blocat de un an şi jumătate din motive legate de statul de drept.

O undă verde a UE se profilează în următoarele săptămâni asupra PNRR-ului ungar, care ar urma însă să prevadă plăţi condiţionate de aplicarea de reforme menite să amelioreze independenţa justiţiei în special, potrivit mai multor surse europene.

Ungaria este de asemenea acuzată că face presiune asupra UE blocând adoptarea impozitului minim de 15% asupra profitului multinaţionalelor. Înainte de ea şi Polonia a blocat acelaşi dosar, dar a renunţat la măsură după ce PNRR-ul său a fost aprobat de Comisie.

În ceea ce-l priveşte, Parlamentul European a estimat că cele 17 măsuri anunţate de Ungaria pentru a scăpa de îngheţarea celor 7,5 miliarde de euro nu sunt suficiente şi nici complet aplicate, cerând continuarea procedurii împotriva Budapestei. Decizia finală va reveni Consiliului UE, după avizul Comisiei.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel