fbpx
-4.3 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALCasă a ceangăilor maghiari, cumpărată şi reabilitată cu sprijinul statului ungar, inaugurată...

Casă a ceangăilor maghiari, cumpărată şi reabilitată cu sprijinul statului ungar, inaugurată la Valea Mare din județul Bacău

Publicat în

spot_img
spot_img

La Valea Mare, în judeţul Bacău, a fost inaugurată o casă a ceangăilor maghiari, cumpărată şi reabilitată cu sprijinul statului ungar.

În anul 2018, grupul mobil al Colegiului Şcolii Populare Maghiare (Magyar Népfőiskolai Collegium – MNC) a cumpărat o casă tradiţională de ceangăi, în satul Valea Mare, sat contopit cu satul Faraoani, din judeţul Bacău. Casa a fost restaurată în forma sa originală şi pusă la dispoziţia Asociaţiei “Tavaszi Szél” (Vânt de primăvară), care a fost înfiinţată de maghiarii ceangăi din Valea Mare şi Faraoani. Clădirea, care are o suprafaţă utilă de 100 de metri pătraţi, inclusiv pivniţa, se află de mai bine de jumătate de an în posesia asociaţiei de păstrare a tradiţiilor, însă inaugurarea oficială a avut loc abia duminică.

În discursul său, rostit la festivitatea de inaugurare, Péter Szilágyi, subsecretar de stat în cadrul Secretariatului de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, a urat tuturor membrilor comunităţii să se simtă ca acasă în acest imobil şi să ofere un exemplu şi satelor dimprejur.

Acesta a menţionat că Guvernul ungar acordă o atenţie deosebită consolidării şi sprijinirii comunităţilor maghiare care trăiesc în etnosporă (grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus), iar ultimul deceniu a demonstrat că există o cale pentru menţinerea acestora. “Nu vom renunţăm la nicio comunitate maghiară, fiecare maghiar contează, indiferent dacă trăieşte dincolo de ocean sau în colţurile Moldovei”, a declarat politicianul.

Subsecretarul de stat a amintit de Petrás Incze János, călugăr romano-catolic din secolul al XIX-lea, originar din Faraoani, care şi-a slujit poporul nu doar în biserică, ci şi prin culegerea comorilor folclorice ale ceangăilor din regiunea Moldovei. În opinia sa, Petrás Incze János nu ar fi reuşit să îşi îndeplinească misiunea dacă nu ar fi avut ajutoare şi susţinători din rândul comunităţii locale. Acesta a mai adăugat că este nevoie şi acum de ajutor şi sprijin pentru a întări determinarea, a creşte perseverenţa şi a căli voinţa ceangăilor.

Casa reabilitată a fost binecuvântată de Felix Măriuţ, preot romano-catolic din Moldova, care celebrează slujbe religioase în limba maghiară pentru ceangăi, şi de István Csűry, fostul episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului.

Cristina Ciuraru-Pal, primarul social-democrat al comunei Faraoani, şi-a început discursul în limba maghiară, după care a trecut la limba română, şi a subliniat că va acorda tot sprijinul pentru păstrarea tradiţiilor locale.

Numărul romano-catolicilor din comuna băcăuană Faraoani, care vorbesc limbă maghiară, la un anumit nivel, este estimat la 650-700 de persoane.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Restricții de circulație pentru maşinile mai mari de 7,5 tone din cauza caniculei

Potrivit CNAIR, aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat.