fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAForumul Civic al Românilor îl acuză pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe de...

Forumul Civic al Românilor îl acuză pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe de şantaj şi discriminare

Publicat în

spot_img
spot_img

Conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) îl acuză pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, de şantaj şi discriminare, după ce acesta a condiţionat cererea de edificare a unui bust al poetului Mihai Eminescu de retragerea unor procese înaintate de către organizaţia civică.

„Constatăm cu dezamăgire că atitudinea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, continuă să fie una discriminatorie şi jignitoare la adresa comunităţii româneşti din municipiul reşedinţă a judeţului Covasna (…) Adept al unui discurs şi al manifestărilor naţionalist-separatiste, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, instituţie publică care ar trebui să aibă o conduită echilibrată şi perfect simetrică cu toţi membrii comunităţii indiferent de naţionalitatea sau etnia căreia îi aparţin, şantajează pur şi simplu FCRCHM cu retragerea a două cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată în care autoritatea locală, în situaţii cu obiect diferit dar care vizează o atitudine perfect identică cu aceasta, are calitate de pârât, iar FCRCHM calitate de reclamant”, se arată într-un comunicat de presă al FCRCHM.

Conform comunicatului organizaţiei civice, poziţia adoptată de către primarul Antal Árpád reprezintă o gravă formă de şantaj.

„Acest şantaj al unei autorităţi a administraţiei publice asupra unui petent, în care leagă eventuala soluţionare favorabilă a unei solicitări juste, de retragerea a două cereri de chemare în judecată şi refuză soluţionarea legitimă şi nediscriminatorie a unui demers, solicitat similar unui demers privind un poet maghiar, pe motivul că ne-am opus şi am câştigat în instanţă în diferite speţe, este de o gravitate ce nu poate rămâne nesancţionată proporţional. Acest răspuns duce la constrângerea unor forme legitime şi constituţionale de apărare a drepturilor, precum libertatea de petiţionare şi liberul acces la justiţie”, se afirmă în comunicat.

Reprezentanţii Forumului menţionează, totodată, că nu vor renunţa la intenţia de a amplasa un bust al poetului naţional Mihai Eminescu în municipiul Sfântu Gheorghe, astfel încât „poetul tuturor românilor să poată fi omagiat aşa cum se cuvine”.

Conducerea Forumului a ţinut să precizeze că FCRCHM reuneşte peste 45 de asociaţii şi fundaţii din Covasna, Harghita şi Mureş şi reprezintă „principalul for non-guvernamental al românilor din cele trei judeţe”, în ciuda faptului că nu este considerat „reprezentantul legitim al comunităţii româneşti” de către autorităţile locale.

FCRCHM a solicitat recent Primăriei Sfântu Gheorghe un teren pentru amplasarea unui bust al poetului naţional Mihai Eminescu, la scurt timp după ce autorităţile locale au anunţat că, anul viitor, vor ridica o statuie în mărime naturală a poetului maghiar Petofi Sandor, pentru a marca 200 de ani de la naşterea acestuia.

Răspunzând solicitării, primarul Antal Árpád a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în principiu, nu are nimic împotriva realizării acestei statui şi amplasării ei pe teritoriul municipiului, însă refuză să intre în parteneriat cu Forumul Civic al Românilor, pe considerentul că obstrucţionează „interesele oraşului”.

„Am trimis o adresă către forum (…) în care am spus că îl respect pe Mihai Eminescu, că nu am, în principiu, absolut nicio problemă în a găsi un loc unde să fie amplasată o statuie a lui Mihai Eminescu, nu am nicio problemă să finanţăm, ca Primărie, acest lucru, însă, pentru a putea sta la masă să discutăm aceste aspecte, condiţia prealabilă este să fie retrase acele procese care au fost intentate împotriva municipiului Sfântu Gheorghe, împotriva intereselor municipiului. Şi am exemplificat cu două exemple concrete, pentru că aici vorbim foarte clar despre faptul că acest forum face demersuri împotriva intereselor oraşului Sfântu Gheorghe, în general şi a comunităţii maghiare, în special. Şi asta solicit de la ei, să retragă aceste procese şi atunci putem sta să discutăm, oricând uşa mea este deschisă (…) Nu este şantaj, aici vorbim despre un parteneriat (…) şi nu pot să accept ca partener pe cineva care ne atacă în fiecare zi”, a mai spus Antal Árpád.

Acesta a precizat că este vorba despre procesul împotriva transferării bazei sportive din cartierul Simeria din domeniul public al statului în cel al Primăriei, respectiv cel ce vizează steagul oraşului. 

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel