fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIELa 98 de ani, Hédi Fried, supraviețuitoare a Holocaustului și cetățean de...

La 98 de ani, Hédi Fried, supraviețuitoare a Holocaustului și cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei, a decedat

Publicat în

spot_img
spot_img

Hédi Fried, psiholog și scriitor, supraviețuitoare a Holocaustului, a decedat duminică, 20 noiembrie, la vârsta de 98 de ani. S-a născut la 15 iunie 1924, la Sighetu Marmației.

În 1944 a fost deportată împreună cu familia sa și cu alți evrei din Sighetu Marmației în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Părinții și rudele ei apropiate au murit acolo.

A fost transferată apoi în lagărul de exterminare de la Bergen-Belsen de unde, cu ajutorul Crucii Roșii s-a stabilit în Suedia. Acolo a lucrat ca psiholog și a participat la educarea tinerelor generații, promovând toleranța și înțelegerea între oameni.

A publicat cinci cărți cu conținut autobiografic, care au fost traduse în peste 20 de limbi. Trei cărți au fost traduse în limba română: Frânturi dintr-o viață. Drumul la și de la Auschwitz, A treia viață, Pendulul Vieții – Fragmente, experiente, reflecții – Date istorice și îndrumător pentru profesori.

Hédi Fried a fost distinsă cu medalia Illis Cvorum și a fost numită Europeanul Anului în 1997. Ea a primit în 1998 Natur & Kulturs Kulturpris, un premiu cultural pentru opera ei literară.

În 2015 a fost distinsă cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la propunerea ministrului afacerilor externe, „în semn de profund respect pentru suferințele îndurate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, pentru contribuția deosebită avută la promovarea valorilor toleranței și la mai buna cunoaștere a istoriei Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”, și în 2017 cu Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania.

În decembrie 2017 i s-a acordat Premiul Olof Palme pe anul 2017 pentru „eforturile neobosite de apărare a egalității în drepturi a tuturor oamenilor, precum și pentru munca de o viață de a face cunoscute atrocitățile produse de nazism și rasism, violență și prejudecăți”.

În august 2021 Hédi Fried a fost distinsă cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sighet.

Odihnă veșnică!

Andrei Buda

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel