fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIELa 98 de ani, Hédi Fried, supraviețuitoare a Holocaustului și cetățean de...

La 98 de ani, Hédi Fried, supraviețuitoare a Holocaustului și cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei, a decedat

Publicat în

spot_img
spot_img

Hédi Fried, psiholog și scriitor, supraviețuitoare a Holocaustului, a decedat duminică, 20 noiembrie, la vârsta de 98 de ani. S-a născut la 15 iunie 1924, la Sighetu Marmației.

În 1944 a fost deportată împreună cu familia sa și cu alți evrei din Sighetu Marmației în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Părinții și rudele ei apropiate au murit acolo.

A fost transferată apoi în lagărul de exterminare de la Bergen-Belsen de unde, cu ajutorul Crucii Roșii s-a stabilit în Suedia. Acolo a lucrat ca psiholog și a participat la educarea tinerelor generații, promovând toleranța și înțelegerea între oameni.

A publicat cinci cărți cu conținut autobiografic, care au fost traduse în peste 20 de limbi. Trei cărți au fost traduse în limba română: Frânturi dintr-o viață. Drumul la și de la Auschwitz, A treia viață, Pendulul Vieții – Fragmente, experiente, reflecții – Date istorice și îndrumător pentru profesori.

Hédi Fried a fost distinsă cu medalia Illis Cvorum și a fost numită Europeanul Anului în 1997. Ea a primit în 1998 Natur & Kulturs Kulturpris, un premiu cultural pentru opera ei literară.

În 2015 a fost distinsă cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la propunerea ministrului afacerilor externe, „în semn de profund respect pentru suferințele îndurate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, pentru contribuția deosebită avută la promovarea valorilor toleranței și la mai buna cunoaștere a istoriei Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”, și în 2017 cu Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania.

În decembrie 2017 i s-a acordat Premiul Olof Palme pe anul 2017 pentru „eforturile neobosite de apărare a egalității în drepturi a tuturor oamenilor, precum și pentru munca de o viață de a face cunoscute atrocitățile produse de nazism și rasism, violență și prejudecăți”.

În august 2021 Hédi Fried a fost distinsă cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sighet.

Odihnă veșnică!

Andrei Buda

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Concert „Madrigal for Babies” la Sighetu Marmației

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Cezar Verlan, invită publicul din județul Maramureș la Concertul Extraordinar „Madrigal for Babies”, eveniment creat special pentru bebeluși (0-12 luni) și părinții acestora, precum și femei însărcinate.

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.