fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂMuzeul de Artă din Cluj-Napoca, partener în proiectul „15 colecții private de...

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, partener în proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum

Publicat în

spot_img
spot_img

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.

Proiectul „15 colecții private de artă românească” răspunde nevoilor de cunoaștere a scenei și pieței de artă din perspectiva colecționarilor de artă românească, ca parte a unui ecosistem, în care rolul acestora poate să devină determinant, prin acțiuni de mecenat, de premiere, de comisionare sau de cumpărare a producției artistice contemporane. Acest circuit al artei stă la baza producției artistice și intersectează noi subdomenii, precum economia artei.

Proiectul este dedicat tinerilor și adulților Millennials, cunoscuți și sub Gen Y, Echo Boomers, Digital Natives (născuți între 1977 și 1995) sau Cuspers (născuți în perioada scurtă 1977-1980, având caracteristici atât ale Millennials, cât și ale Gen X) și celor denumiți Gen Z – născuți din 1997 încoace.

Scena și piața artei românești sunt considerate, în general, folosind un singur cuvânt la modă: emergente, din cauza mai multor motive, unele evidente, altele mai puțin. Fiind parte a Noii Europe, aderând la UE în 2007, interesul general și special pentru artă a fost reluat încetul cu încetul, combinând organic entuziasmul privat cu mișcarea lentă a instituțiilor publice.” spune Cosmin Nasui curatorul proiectului și istoric de artă.

Pentru a putea înțelege mai bine activitățile de colecționare a artei, începem să ne uităm înapoi în perioada de după 1989, când a început o perioadă „wild wild east” pentru artele românești. Perioada generică denumită „tranziție” a fost turbulentă pentru toate piețele private care se luptau pentru căile lor de a începe din nou, după 45 de ani de piață unică controlată de sistemul comunist. În mod distinctiv pentru toate celelalte piețe, piața artei a fost o floare târzie și a rămas mult mai larg deschisă la speculații foarte diferite în contexte economice și politice foarte fragile.

Astfel, proiectul „15 colecții private de artă românească” dezvoltă susţinerea cercetării unui segment important şi relevant al dezvoltării scenei şi pieței de artă din perspectiva beneficiarilor şi susţinătorilor acesteia. Perspectiva colecţionarilor de artă este încă destul de puţin cunoscută, deși este o parte esenţială a dinamicilor dezvoltării fenomenelor artistice şi a mecanismelor pieţei de artă libere și democratice şi ulterior a fenomenelor de valorificare, tezaurizare şi muzeificare a acestor colecții private. Viața lucrărilor de artă din colecțiile private, preferințele pentru selecția artiștilor, implicarea activă a colecționarilor prin susținerea cataloagelor și evenimentelor artistice sau a producției artistice sunt făcute cunoscute prin aceste interviuri documentare.

Interviurile pot  fi vizionate aici:

Cercetarea poate fi găsită aici

https://www.postmodernism.ro/15-colectii-private-de-arta-romaneasca

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

VIDEO | Cea mai veche structură de acoperiş existentă în Transilvania a fost identificată în biserica reformată a satului Viștea/Magyarvista

Fundaţia “Teleki László” din Budapesta a efectuat cercetări dendrocronologice în biserica ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea, în cadrul Proiectului “Rómer Flóris”, înfiinţat şi finanţat de guvernul ungar.

Investiție de 50 de milioane de euro la Turda | Prima fabrică de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani...

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie