fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEFularul lui Orban, pe agenda summit-ului ţărilor din Grupul de la Vişegrad

Fularul lui Orban, pe agenda summit-ului ţărilor din Grupul de la Vişegrad

Publicat în

spot_img
spot_img

Premierul ceh Petr Fiala a declarat miercuri că se aşteaptă ca subiectul legat de fularul cu ‘Ungaria Mare’ purtat de premierul ungar Viktor Orban să fie discutat la summitul ţărilor din Grupul de la Vişegrad din această săptămână, relatează Reuters.

Orban a purtat fularul la un meci de fotbal, fiind criticat de Ucraina şi de alte ţări, inclusiv România, în contextul în care harta cu ‘Ungaria Mare’ includea teritorii care acum fac parte din Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia, dar şi Ucraina.

Ţările membre ale Grupului de la Vişegrad sunt Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, ai căror lideri se vor reuni joi în estul Slovaciei.

Grupul a fost unit în legătură cu un subiect precum migraţia în Uniunea Europeană, însă a fost divizat în privinţa altor chestiuni, inclusiv invazia rusă din Ucraina, în contextul în care Budapesta are o poziţie mult mai moale decât Varşovia împotriva Moscovei.

„Ce se aude din când în când din Ungaria, indiferent dacă sub forma unor declaraţii sau a unor acţiuni specifice ale reprezentanţilor guvernului ungar, cu siguranţă nu ajută situaţia”, a declarat Fiala într-o conferinţă de presă după o şedinţă de guvern, fără a oferi detalii.

„Am observat fularul premierului Orban şi nu am niciun dubiu că acest lucru va fi fi menţionat într-un fel sau altul mâine (joi – n.r.) în contextul negocierilor noastre”, a spus el.

Decizia premierului ungar, Viktor Orban, de a purta un fular cu imaginea Ungariei Mari trebuie percepută în contextul evenimentelor, a declarat și ministrul de externe slovac, Rastislav Kacer

”Dacă cineva ar face asta din când în când, am putea să închidem galant ochii, cu un zâmbet. Dar noi percepem acest gest în contextul evenimentelor care au loc. Este vârful unui iceberg şi un moment în care trebuia să se ia poziţie”, a declarat Kacer, adăugând că anumite simboluri pot fi percepute în mod diferit de persoane diferite. În aceeaşi ordine de idei, ministrul a subliniat şi reacţiile negative din partea altor ţări.

Kacer a reacţionat marţi, pe contul său de Facebook, la gestul lui Orban de a purta acel fular. În postarea sa, ministrul a subliniat că maghiarii care trăiesc în Slovacia se simt acasă în această ţară şi că aparţin acestui loc ca orice alt cetăţean. ”Dar ceea ce nu-şi are locul în relaţiile noastre este iredentismul şi revizionismul. Am văzut unde au dus astfel de sentimente şi planuri în 1939 şi le putem vedea astăzi în Ucraina sub forma agresiunii Rusiei”, a scris Kacer.

Orban a purtat un fular care de asemenea a fost purtat de mulţi fani de fotbal acasă, iar gestul său ar putea avea ca scop să facă pe placul votanţilor partidului său de guvernare, Fidesz.

El a avut marţi o postare pe Facebook, dar nu a abordat direct controversa din jurul fularului.

„Fotbalul nu este politică. Nu interpretaţi lucruri care nu există. Echipa naţională a Ungariei aparţine tuturor ungurilor, oriunde ar locui ei!”, a scris Orban.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel