fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEFularul lui Orban, pe agenda summit-ului ţărilor din Grupul de la Vişegrad

Fularul lui Orban, pe agenda summit-ului ţărilor din Grupul de la Vişegrad

Publicat în

spot_img
spot_img

Premierul ceh Petr Fiala a declarat miercuri că se aşteaptă ca subiectul legat de fularul cu ‘Ungaria Mare’ purtat de premierul ungar Viktor Orban să fie discutat la summitul ţărilor din Grupul de la Vişegrad din această săptămână, relatează Reuters.

Orban a purtat fularul la un meci de fotbal, fiind criticat de Ucraina şi de alte ţări, inclusiv România, în contextul în care harta cu ‘Ungaria Mare’ includea teritorii care acum fac parte din Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia, dar şi Ucraina.

Ţările membre ale Grupului de la Vişegrad sunt Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, ai căror lideri se vor reuni joi în estul Slovaciei.

Grupul a fost unit în legătură cu un subiect precum migraţia în Uniunea Europeană, însă a fost divizat în privinţa altor chestiuni, inclusiv invazia rusă din Ucraina, în contextul în care Budapesta are o poziţie mult mai moale decât Varşovia împotriva Moscovei.

„Ce se aude din când în când din Ungaria, indiferent dacă sub forma unor declaraţii sau a unor acţiuni specifice ale reprezentanţilor guvernului ungar, cu siguranţă nu ajută situaţia”, a declarat Fiala într-o conferinţă de presă după o şedinţă de guvern, fără a oferi detalii.

„Am observat fularul premierului Orban şi nu am niciun dubiu că acest lucru va fi fi menţionat într-un fel sau altul mâine (joi – n.r.) în contextul negocierilor noastre”, a spus el.

Decizia premierului ungar, Viktor Orban, de a purta un fular cu imaginea Ungariei Mari trebuie percepută în contextul evenimentelor, a declarat și ministrul de externe slovac, Rastislav Kacer

”Dacă cineva ar face asta din când în când, am putea să închidem galant ochii, cu un zâmbet. Dar noi percepem acest gest în contextul evenimentelor care au loc. Este vârful unui iceberg şi un moment în care trebuia să se ia poziţie”, a declarat Kacer, adăugând că anumite simboluri pot fi percepute în mod diferit de persoane diferite. În aceeaşi ordine de idei, ministrul a subliniat şi reacţiile negative din partea altor ţări.

Kacer a reacţionat marţi, pe contul său de Facebook, la gestul lui Orban de a purta acel fular. În postarea sa, ministrul a subliniat că maghiarii care trăiesc în Slovacia se simt acasă în această ţară şi că aparţin acestui loc ca orice alt cetăţean. ”Dar ceea ce nu-şi are locul în relaţiile noastre este iredentismul şi revizionismul. Am văzut unde au dus astfel de sentimente şi planuri în 1939 şi le putem vedea astăzi în Ucraina sub forma agresiunii Rusiei”, a scris Kacer.

Orban a purtat un fular care de asemenea a fost purtat de mulţi fani de fotbal acasă, iar gestul său ar putea avea ca scop să facă pe placul votanţilor partidului său de guvernare, Fidesz.

El a avut marţi o postare pe Facebook, dar nu a abordat direct controversa din jurul fularului.

„Fotbalul nu este politică. Nu interpretaţi lucruri care nu există. Echipa naţională a Ungariei aparţine tuturor ungurilor, oriunde ar locui ei!”, a scris Orban.

Articole recente

Pilotul unui planor a murit, după ce aeronava s-a prăbușit

Tragedie în apropierea Aerodromului Ineu, din județul Bihor.

Un cățel care a căzut 200 de metri într-o prăpastie din Bucegi, recuperat de către salvamontişti

La finalul unei acţiuni care a durat aproape trei ore, salvamontiştii au scos câinele şi l-au predat stăpânilor.

Leorinţ a găzduit a şaptea ediţie a concursului naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi

Aacesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi.

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Mai multe articole de același fel

Parlamentul European, îngrijorat cu privire la modul în care Ungaria își va îndeplini rolul de președinte al Consiliului UE

Parlamentul European a adoptat, în cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles, o rezoluţie care condamnă eforturile deliberate ale Ungariei de a submina în mod sistematic valorile UE, iar aceste lucruri generează îngrijorare deoarece, anul viitor, Ungaria va deţine preşedinţia Consiliului UE