fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEPROIECT | Universitățile din Cluj, Sibiu și Brașov ar putea pierde finanţarea cercetării...

PROIECT | Universitățile din Cluj, Sibiu și Brașov ar putea pierde finanţarea cercetării ştiinţifice universitare de la bugetul de stat sau din fonduri externe

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitățile care au parteneriate în derulare cu Institute Confucius sau alte entităţi finanţate de Partidul Comunist Chinez nu vor mai beneficia de finanţarea cercetării ştiinţifice universitare de la bugetul de stat sau din fonduri externe, dacă proiectul de lege inițiat de deputatul liberal Pavel Popescu și susținut de mai mulți colegi de partid ai săi va fi aprobat. Măsura ar afecta cinci universități de stat, dintre care patru găzduiesc sedii ale institutului.

Institutul Confucius este găzduit în România de către patru din cele mai importante universități, și anume Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Totodată, institutul a deschis o clasă ”Confucius” la Universitatea Ovidius din Constanța.    

Liberalul care a inițiat proiectul de lege afirmă că institutele Confucius ar reprezenta ”ameninţări la adresa securităţii naţionale a României”. 

”Cele patru Institute Confucius aflate pe teritoriul României, găzduite de patru universităţi de stat, reprezintă adevărate ameninţări la adresa securităţii naţionale a României. în ţări partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez şi pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societăţile democratice”, afirmă deputatul PNL.

El mai arată că există suficiente dovezi care demonstrează faptul că aceste Institute sunt spaţii în care, având drept paravan o misiune aparent nobilă – de a îi educa pe studenţi şi elevi cu privire la limba şi civilizaţia chineză, pot fi organizate operaţiuni de spionaj în beneficiul guvernului comunist de la Beijing.

În motivarea proiectului este dat ca exemplu cazul directorului Institutului Confucius al universităţii belgiene Vrije Universiteit Brussel (VUB), care a fost acuzat de întreprinderea unor astfel de operaţiuni. Acest caz a condus la închiderea institutului, rectorul universității afirmând că nu pot exista parteneriate cu entităţi care nu respectă libertatea şi integritatea în cercetarea academică.

Deputatul amintește că recent guvernul britanic a anunţat, prin vocea ministrului pentru Securitate, închiderea Institutelor Confucius din întreaga ţară.

De asemenea, este citat directorul CIA, care a vorbit despre necesitatea închiderii Institutelor Confucius, sponsorizate de către Guvernul comunist chinez.

Inițiatorul proiectului citează și analiza ”Chinese influence in Romania”’, publicată în august 2022 de către Center for European Policy Analysis, care ar releva faptul că: ”cele patru institute finanţate de Partidul Comunist Chinez în ţara noastră sunt o pârghie importantă pentru consolidarea influenţei acestuia. Institutele Confucius acţionează, astfel, în sensul consolidării unei elite familiare cu limba şi cultura, formată din universitari apolitici care nu manifestă o sensibiliate aparte pentru drepturile omului sau pentru democraţie în China. Din această poziţie, controlând această elită, în România ca în întreaga regiune centrală şi est- europeană, Partidul Comunist Chinez va continua să promoveze nevoia unei abordări mai relaxate în privinţa drepturilor omului la nivelul comunităţii internaţionale, respectiv o tăgăduire profundă a gravelor încălcări ale drepturilor omului în China – sub stindardul comunist de tristă amintire al pretinsului ”neamestec în politica internă” a unui stat. Această abordare relaxată se va traduce prin continuarea abuzurilor faţă de minoritatea uygură, respectiv prin încurajarea Chinei să aibă o retorică din ce în ce mai ameninţătoare la adresa Taiwanului”.

Ioana Pop

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Universitatea Politehnica Timișoara vine în sprijinul elevilor de liceu cu o nouă serie de cursuri gratuite de pregătire la matematică

Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția și oferă, și în acest an, o nouă serie de cursuri gratuite de pregătire la matematică pentru elevii de liceu, utile atât pentru susținerea bacalaureatului, cât și a admiterii la facultate.