fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJDocumentarul ”Carola, un spirit liber”/ ”A maga természete szerint és szabadon” despre...

Documentarul ”Carola, un spirit liber”/ ”A maga természete szerint és szabadon” despre viața baronesei transilvane Szilvássy Carola, prezentat în premieră la Cluj

Publicat în

spot_img
spot_img

Un film documentar istoric despre viaţa baronesei Szilvássy Carola din Transilvania a fost prezentată vineri seara, la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca. Documentarul intitulat “Carola, un spirit liber” (“A maga természete szerint és szabadon”) are o durată de 70 de minute şi oferă, prin intermediul prezentării vieţii lui Szilvássy Carola, o perspectivă asupra vieţii culturale şi sociale a Transilvaniei sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutului secolului al XX-lea, o perioadă plină de evenimente istorice furtunoase şi tragedii. În peliculă se regăsesc atât inserţii cu scene bazate pe elemente de film de ficţiune, cât şi documente istorice, de epocă, inclusiv fragmente de filmări şi materiale fotografice descoperite în colecţii şi arhive private.

“Cea mai importantă misiune a filmului este aceea de aduce mai aproape de generaţiile prezente istoria maghiară transilvăneană din prima jumătate a secolului al XX-lea, şi de a oferi un exemplu cu privire la importanţa pe care implicarea socială o are şi în lumea noastră, de astăzi”, scrie în comunicatul care a anunţat prezentarea la Cluj-Napoca a filmului.

Autorii filmului precizează, în comunicat: baroneasa Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola (1876-1948) este descendentă a uneia dintre cele mai vechi familii de aristocraţi din Transilvania, familia Wass. A fost o persoană excentrică, specială, care s-a remarcat printre contemporanii săi nu numai prin frumuseţe, inteligenţă şi talent, ci şi prin forţa sa interioară, capacitatea de a face sacrificii şi dorinţa de a sprijini domeniul artelor.

Carola a fost o frumuseţe la modă a începutului de secol, o muză a scriitorilor şi poeţilor, care şi-a încercat norocul şi în actorie, atât pe scena teatrului, cât şi în filme, totodată a făcut parte din cercuri literare transilvănene de după Trianon. De-a lungul vieţii sale a călătorit şi în Africa. În timpul invaziei româneşti din 1916, pe când oraşul Sibiu era în flăcări, a salvat 130 de copii dintr-un orfelinat, prin scoaterea lor din oraş, acţiune pe care a întreprins-o împreună cu cea mai bună prietenă a sa, Bethlen Margit, soţia premierului, respectiv Miklós Bánffy.

A absolvit cursurile de moaşă de la Universitatea Ferencz József, iar la începutul Primului Război Mondial a fost una dintre primele asistente medicale care s-a dus pe frontul din Galicia, unde a petrecut doi ani.

La baza filmului documentar care urmăreşte viaţa lui Szilvássy Carola se află o arhivă pe care baroneasa a încredinţat-o, înainte de moartea sa, diaconeselor din Cluj-Napoca, şi care ulterior a fost păstrată în Arhiva Eparhiei Reformate din Cluj, fiind secretizată. Autorii peliculei au folosit, totodată, operele şi corespondenţa unor contemporani ai baronesei – scriitori, redactori, artişti, membri de familie – precum şi poveşti rămase în memoria colectivă, apariţii în presa vremii şi fragmente de jurnal nepublicate până acum.

Filmările scenelor dramatizate ale filmului “Carola, un spirit liber” au avut loc în Transilvania, cu participarea unor actori maghiari transilvăneni, în locaţii care au fost importante pentru Szilvássy Carola şi care mai există şi acum, printre care Opera Maghiară din Cluj, Grădina Botanică din Cluj-Napoca, Palatul Culturii din Târgu Mureş, Castelul Kemény din Brâncoveneşti şi Castelul Teleki din Gorneşti (ambele din judeţul Mureş).

Filmul a fost regizat de Zsuzsanna Szebeni, Zsolna Ugron şi Lívia Bertha, în baza unui scenariu scris de Zsuzsanna Szebeni şi Zsolna Ugron. Producătorul filmului este Kata Molnár-Bánffy. Rolul baronesei Carola este interpretat de Noémi Kádár, actriţă a Companiei “Tompa Miklós” de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş.

La discuţia de după premiera de la Cluj, Kata Molnár-Bánffy a specificat că filmul realizat este, în esenţă, un film feminist, deoarece prezintă porterul unei femei care a fost muza multor bărbaţi celebri şi care a fost un fel de manager pentru mulţi bărbaţi, însă fără acest film, numele ei ar fi putut fi uitat. “Avem nevoie de modele. Şi eu am nevoie. Şi sunt pretenţioasă. Însă Carola este un model bun”, a declarat aceasta.

Producătorul filmului a anunţat, de asemenea, că în perioada sărbătorilor, pelicula urmează să fie difuzată şi pe postul maghiar de televiziune Duna.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel