fbpx
-4.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂExpoziție temporară „Catedrala Încoronării. Istorie și Har”, la Casa Memorială „Lucian Blaga”...

Expoziție temporară „Catedrala Încoronării. Istorie și Har”, la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm

Publicat în

spot_img
spot_img

Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, compartiment al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, găzduiește, începând cu 1 decembrie 2022, Ziua Națională a României, o expoziție temporară dedicată importantului eveniment care a consfințit crearea României Mari, încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria, la Alba Iulia (în data de 15 octombrie 1922).

Expoziția surprinde eforturile depuse de administrația centrală și locală pentru pregătirea încoronării, organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură, dar și de o mare solemnitate, presupunând un uriaș efort financiar, dublat de pregătiri de amploare, dar și asumarea unor proiecte ambițioase care au necesitat viziune, respectarea unor termene și o infrastructură bine articulată.

Cu ajutorul imaginilor de epocă, cărți poștale ilustrate și fotografii din colecția muzeului albaiulian, sunt ilustrate etape din construcția bisericii edificate special pentru încoronare, viitoarea Catedrală a Încoronării, precum și principalele momente ale ceremoniei din 15 octombrie 1922, care s-a desfășurat în interiorul ei și pe platoul din fața acesteia.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Sebeș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan Alba Iulia, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și poate fi vizitată în sala de conferințe a Casei Memoriale „Lucian Blaga” din Lancrăm, în perioada 1 decembrie 2022-15 ianuarie 2023.

Joi, 1 decembrie 2022, Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm va fi deschisă între orele 10.00 și 14.00, iar accesul va fi gratuit în toate expozițiile și pentru toți vizitatorii.

Sorin Giurca

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel