fbpx
-4.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘProgramul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, prezentat oficial

Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, prezentat oficial

Publicat în

spot_img
spot_img

Cinema Victoria din Timișoara a găzduit, astăzi, lansarea oficială a programului evenimentelor care se vor desfășura în anul 2023, când Timișoara va deține titulatura de Capitală Europeană a Culturii. Deschiderea oficială a TM2023 va avea loc în weekendul 17-19 februarie.

Membrii echipei curatoriale Timișoara 2023 prezentate acțiunile care vor avea loc în tot orașul. În plus, reprezentanți ai celor patru instituții partenere în implementarea TM2023 – Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Asociația Timișoara 2023 – au vorbit despre toate avantajele care vin la pachet cu titulatura de Capitală Europeană a Culturii.

Potrivit primarului Dominic Fritz, ideea principală a programului TM 2023 este ca Timișoara să reprezinte nu numai România, ci și Europa.

„Probabil cei care ne-au urmărit au avut emoții. Emoții de așteptare, de nerăbdare, de dezamăgire. Un adevărat roller-coaster de emoții. Programul este atât de amplu încât nu poate fi prezentat astăzi în întregime. Astăzi prezentăm doar o parte din programul bogat de la anul”, a declarat Dominic Fritz.

Potrivit edilului, concret, la anul, după deschiderea oficială a programului, vor fi în medie peste 30 de evenimente pe săptămână. În fiecare zi se vor întâmpla mai multe lucruri în tot orașului: spectacole de dans, de teatru, poezie etc. Toate cartierele se vor bucura de atenție în 2023.

Tot anul viitor, la Timișoara vor veni peste 2500 de artiști, inclusiv scriitori câștigători ai premiului Nobel: Orhan Pamuk sau Olga Tokarczuk.

Vor fi 12 festivaluri de muzică, de la muzică baroc la rock, dar și 15 festivaluri tematice, dintre care unele de teatru.

„Va fi câte ceva pentru toată lumea. Ceva ce îi va atrage și pe seniori, și pe tineri. După marea deschidere din februarie, vom deschide mai multe expoziții, cum ar fi Expoziția Brauner de la Muzeul Național de Artă sau instalația-expoziție a Adinei Pintilie. În Piața Operei vom avea o grădină verticală în care ne vom putea urca pentru a vedea orașul din altă perspectivă”, a adăugat Dominic Fritz.

Laureați Nobel de literatură precum Orhan Pamuk sau Olga Tokarczuk, Peter Slotterdijk, poate cel mai cunoscut și discutat filosof european al momentului, corul de copii Singing Moellenbeek din Bruxelles, compania de dans Chameleon Company din Manchester, celebra companie de teatru Rimini Protokoll, orchestre din Gera și Köln sunt doar câțiva dintre cei ce vor onora evenimentele de anul viitor.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.