fbpx
-3.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CARAȘ-SEVERINA fost stabilit câștigătorul lucrărilor de restaurare a Școlii Pittner, clădire emblematică...

A fost stabilit câștigătorul lucrărilor de restaurare a Școlii Pittner, clădire emblematică a Reșiței

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Reșița anunță că a fost stabilit câștigătorul procedurii de achiziție pentru lucrarile de restaurare și revitalizare a patrimoniului cultural – centru expozitional și de evenimente „Scoala Pittner”.

Contractul a fost încheiat cu S.C. EURO BUSINESS CONCEPT SRL în calitate de reprezentant al Asocierii EURO BUSINESS CONCEPT SRL (Lider de asociere) si TOP LINE CONSTRUCT SRL (Asociat), companii cu experiență în restaurarea clădirilor monument istoric.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni iar valoarea contractului este de 4.789.623,94 lei fără TVA.

Lucrările de revitalizare vor păstra conformația actualei structuri, dar vor implementa cele mai înalte standarde, pentru ca școala monument să poată găzdui activități culturale și educaționale.

În urma lucrărilor, monumentul istoric „Școala Pittner“ va fi restaurat și revitalizat, cu funcțiune culturală. Clădirea va fi restaurată la cele mai înalte standarde, conform cerințelor actuale, astfel încât procesul cultural să se desfășoare în condiții normale, prin îmbunătățirea stării infrastructurii, prin lucrări de restaurare a clădirii, a instalațiilor termice, sanitare și electrice, și amenajări exterioare.

Potrivit proiectului, se va încerca „readucerea clădirii la starea inițială din punct de vedere arhitectural, volumetric și cromatic; creșterea nivelului de dotare cu sisteme informatice şi didactice moderne, pentru creșterea accesului la informație și crearea bazelor pentru utilizarea noilor tehnologii. Realizarea prezentului proiect va corespunde din punct de vedere tehnic și estetic cerințelor tehnice, economice și tehnologice conform standardelor în vigoare. Din punct de vedere funcțional, construcția va răspunde cerințelor desfășurării activităților culturale și educaționale în mod corespunzător acestora și va asigura numărul necesar de clase și ateliere“.

Obiectivul de pe strada Furnalelor nr. 13 are o suprafață de 969 de metri pătrați, fiind încadrat, potrivit Cărții Funciare, la categoria de folosință „curți construcții”. Monumentul istoric a avut destinația de școală civilă, ulterior de locuințe sociale, acestea fiind în prezent părăsite.

Reabilitarea va păstra coordonatele geometrice ale actualei structuri, fără să deranjeze terenul de fundare, și va asigura „respirația“ materialelor componente. Vor fi desprinse tencuielile afectate, va fi curățată zidăria de cărămidă, va fi completată cu cărămizi din văiugă, ce se vor prelua de la anexa aflată în curtea imobilului. Pereții portanți vor fi cămășuiți cu grile polimerice armate și mortar pe bază de var hidraulic. Vor fi realizate planșee din lemn rigide, cu platbande metalice perimetrale, contravântuite cu confecție metalică. Zona de bordare a luminatorului se va decoperta de tencuială, se va contravântui cu tiranți metalici, se va cămăşui cu grilă polimerică armată și var hidraulic pe partea dinspre şarpantă, care se va consolida și cu grinzi orizontale din lemn. Șarpanta lipsă va fi reconstituită, iar cea existentă va fi consolidată prin placarea căpriorilor cu dulapi de lemn și se vor întări nodurile cu scoabe.

Nu va fi afectat ceasul solar, nici brâul decorativ superior al clădirii. Curtea obiectivului, este generoasă şi protejată vizual, aflată într-o incinta de calcane vecine, va deveni o „prelungire“ a funcțiunilor interioare. Se va amenaja ca și spațiu cultural şi peisager deopotrivă. Va arăta ca o grădină în care se va expune artă vizuală, dar va fi și spațiu de minispectacole, de predare de cursuri în aer liber, de recreație și proiecție de filme. Pentru toate aceste funcționalități s-a propus împărțirea curții în trei spații diferite. Accesul în curte se face pe o alee din piatră cubică de granit. Incinta se va închide cu o poartă metalică. Va fi amenajată o platformă cu euro-pubele, vor fi rasteluri pentru biciclete și un loc de parcare pentru aprovizionare. Celelalte locuri de parcare necesare vor fi realizate pe domeniul public, la o distanță de cel mult 500 de metri de Școala Pittner.

Acest proiect este finanțat prin Programul RO-CULTURA.

Școala Pittner, clădire emblematică a Reșiței

Pe strada Furnalelor nr. 13 din Centrul Istoric al Reșiței Montane a funcționat la începutul primelor decenii ale secolului trecut, în plină perioadă de expansiune economică și socială a municipiului nostru, școala privată primară ’’Pittner Schule’’, chiar în casa familiei formate din August și Helene Pittner, la parterul acesteia. Întregul etaj era ocupat de familia celor doi învățători.

Pittner Bacsi, așa cum era numit îndrăgitul învățător August Pittner de către locuitorii Reșiței, a locuit aici până la moartea sa, în 17 noiembrie 1965.

Până în preajma Revoluției din 1989 casa, declarată acum monument istoric de categoria B, a fost îngrijită de locatarii acesteia, însă următorii au neglijat-o total, ajungând într-o stare de degradare avansată.

Ajunsă la venerabila vârstă de 150 de ani, casa mai păstrează un ceas solar aflat, uimitor, într-o stare încă bună.

Devine centru expozițional și de evenimente

Proiectul de restaurare, aprobat în toamna lui 2020, cu finanțare prin Granturile SEE 2014-2021,  urmărește reabilitarea și transformarea monumentului într-un viitor centru cultural.

Proiectul va contribui la rezolvarea uneia dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă Reșița și anume, insuficiența unităților cu specific cultural, dotate la standarde moderne.

După restaurare, clădirea va găzdui evenimente locale care vor ajuta atât la revitalizarea monumentului istoric, cât și la îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural prin readucerea acestuia în atenția  comunități

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

14 zimbri au fost aduşi din Germania şi Suedia în Munţii Ţarcu

Lansat la sfârşitul lunii martie, proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană şi îşi propune să crească populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu la peste 250 de exemplare, în următorii cinci ani.

Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, reţinut de DNA

Aceştia sunt suspectaţi de mai multe infracţiuni, între care luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, în dosarul care vizează constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.