Episcopul românilor din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Siluan de la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, a fost premiat cu ocazia Zilei Minorităţilor. Anul acesta, au primit premii unsprezece persoane şi două organizaţii.
Premiile Minorităţilor sunt acordate persoanelor şi organizaţiilor care desfăşoară activităţi exemplare în domeniul vieţii publice, educaţiei, culturii, vieţii bisericeşti, ştiinţei, mass-mediei şi auto-organizării economice, activităţi care sunt dedicate minorităţilor naţionale din Ungaria.
”Scopul comun şi clar al guvernului maghiar şi al reprezentanţilor minorităţilor naţionale este acela ca cele 13 minorităţi din Ungaria să fie consolidate, iar membrii acestor comunităţi autohtone să îşi păstreze identitatea”, a declarat Miklós Soltész, secretarul ungar de stat responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei.
Reprezentanţii minorităţilor întăresc nu numai naţiunea maghiară, ci şi relaţiile dintre ţări, a subliniat secretarul de stat. Deşi premiile sunt acordate câte unei singure persoane, ele înseamnă o recunoaştere şi pentru comunitatea din care provin acestea, a adăugat Soltész.
La ceremonia care a avut loc cu ocazia Zilei Minorităţilor, Miklós Soltész a spus că pentru ca minorităţile să îşi poată păstra identitatea, guvernul le-a consolidat acestora prezenţa în cadrul parlamentului, a oferit sprijin pentru păstrarea şi transmiterea limbii materne, respectiv pentru cultivarea culturii şi tradiţiilor, a susţinut prezenţa bisericilor acestora şi le-a consolidat instituţiile, grădiniţele şi şcolile.
Declaraţia ONU cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice a fost adoptată la 18 decembrie 1992. Acesta a fost primul document internaţional cuprinzător care solicită statelor să protejeze existenţa şi identitatea minorităţilor, care conţine prevederi cu privire la dreptul minorităţilor la propria lor cultură, religie şi limbă, precum şi cu privire la participarea efectivă la luarea deciziilor în privinţa subiectelor care afectează minorităţile, respectiv despre interacţiunea lor liberă indiferent de frontiere.
În 2012, Parlamentul Ungariei a decis ca această zi să fie declarată Ziua Minorităţilor.