fbpx
-9.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘLászló Tőkés, la 33 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din 1989:...

László Tőkés, la 33 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din 1989: Le sunt recunoscător timişorenilor pentru că, atunci când i-am chemat, au venit, iar când i-am rugat să plece, nu au plecat

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu ocazia împlinirii a 33 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din 1989, care a răsturnat dictatura comunistă din România, László Tőkés, fostul pastor timişorean de la care au pornit evenimentele, şi-a exprimat, la conferinţa de presă susţinută joi la Timişoara, recunoştinţa faţă de timişoreni pentru că s-au adunat în jurul său atunci când i-a chemat şi pentru că nu au plecat atunci când i-a rugat să plece de teamă pentru siguranţa lor.

Pastorul a răspuns acuzaţiilor potrivit cărora nu a îmbrăţişat spiritul revoltei din 16 decembrie 1989, deoarece a îndemnat de mai multe ori mulţimea, care manifesta în faţa parohiei reformate, să meargă acasă.

Acesta a explicat că pentru el a fost o satisfacţie deosebită să vadă manifestarea de solidaritate pentru persoana sa şi pentru comunitatea reformată din Timişoara. În acelaşi timp, se simţea şi responsabil pentru soarta celor adunaţi, nu voia să le creeze probleme, se temea pentru viaţa şi siguranţa lor. Exemplul camaradului său, Ernő Újvárossy, dispărut în septembrie 1989 în circumstanţe încă necunoscute şi al cărui cadavru a fost găsit după două zile într-o pădure de lângă Timişoara, a fost un semnal. Pastorul a mai adăugat că nu s-a aşteptat ca protestul lor să răstoarne dictatura lui Ceauşescu. De aceea i-a trimis acasă pe protestatari.

“Responsabilitatea era pe umerii mei pentru că mi-am chemat enoriaşii aici (…) Conştient de această responsabilitate, văzând că nu mai pot controla manifestările mulţimii, le-am cerut să plece acasă”, a declarat fostul paroh.

În opinia sa, “s-a împlinit voinţa Domnului”, în sensul că oamenii nu l-au ascultat şi nu au plecat acasă. “Nu aş fi putut regiza un astfel de deznodământ în acele zile de nesupunere. Şi astăzi port acest sentiment recunoştinţă faţă de cei care au lansat mişcarea revoluţionară din Timişoara”, a declarat László Tőkés.

În România, în data de 15 decembrie 1989, a început o demonstraţie de solidaritate în sprijinul lui László Tőkés, care la data de 16 decembrie s-a transformat într-o demonstraţie anti-Ceausescu şi anticomunistă. În data de 17 decembrie, autorităţile comuniste au deschis focul asupra demonstranţilor, dar la 20 decembrie armata a trecut de partea acestora. În data de 21 decembrie revolta populară s-a extins în mai multe oraşe din Transilvania şi în Bucureşti. Regimul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu a fost răsturnat în ziua de 22 decembrie.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.