fbpx
-9.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MARAMUREȘMircea Bravo și Tanti Lenuța, printre colindătorii veniți la cea de-a XIV-a...

Mircea Bravo și Tanti Lenuța, printre colindătorii veniți la cea de-a XIV-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș”

Publicat în

spot_img
spot_img

Sâmbătă, 17 decembrie, în Muzeul Satului din Baia Mare a avut loc cea de-a XIV-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș”, un proiect de suflet prin care sunt promovate datinile și obiceiurile asociate acestei frumoase sărbători. Consiliul Județean Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș sunt instituțiile care s-au implicat în organizarea acestei ediții și care au reușit, încă o dată, să aducă magia Crăciunului mai aproape de comunitate.

În premieră, evenimentul din acest an a debutat cu o paradă spectaculoasă în care s-au reunit sute de colindători. În ecou de colinde, alaiul condus de căruțe trase de cai a parcurs traseul dintre Palatul Administrativ și Muzeul Satului, spre încântarea spectatorilor, care au primit bucuroși vestea Nașterii Domnului. Ploaia măruntă şi deasă, care a căzut necontenit nu i-a descurajat pe colindători, convinşi fiind că aceasta constituie un semn de belşug pentru anul ce vine.

În deschiderea evenimentului, părintele Andrei Pop, inspector eparhial, a rostit cuvântul de binecuvântare.

Chiar dacă vremea nu a fost favorabilă, Satul de pe Deal, gătit de sărbătoare, și-a așteptat nerăbdător oaspeții. În curțile gospodăriilor, gazde venite din cele patru „țări” ale Maramureșului au întins mese pline de bucate tradiționale, cu care au răsplătit cetele de colindători și vizitatorii. Bicaz, Gârdani, Cavnic, Coaș, Groși, Mireșu Mare, Recea, Cupşeni, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Târgu Lăpuș, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Petrova și Poienile de sub Munte sunt unitățile administrativ-teritoriale care au expus în cadrul evenimentului tradițiile unice ale zonelor pe care le reprezintă, reușind să creeze atmosfera specifică Crăciunului. Un punct de atracție în cadrul evenimentului l-a reprezentat și cuptorul de pâine, unde elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Baia Mare au copt cocuți pentru colindători, dar și pentru cei mai pofticioși dintre vizitatori.

Cei care au străbătut ulițele Muzeului Satului, au întâlnit în drumul lor colindători îmbrăcați în costume tradiționale sau deghizați cu măști și costume pentru piese de teatru popular, care mai pot fi văzute în satele maramureșene în perioada sărbătorilor de iarnă. Meșteșugurile tradiționale şi produsele locale au fost, la rândul lor, promovate în cadrul Târgului de Crăciun. Meșterii populari şi producătorii locali au venit în întâmpinarea celor aflați în căutarea de daruri pentru cei dragi, cu obiecte făurite cu mult talent și cu produse demne de a se regăsi pe mesele de sărbătoare.

Vreme de multe ore, colindele au răsunat în fiecare colțișor al muzeului în aer liber. Grupurilor de colindători li s-au alăturat pe scenă nume sonore ale folclorului maramureșean, precum: Florentina și Petre Giurgi, Grupul Iza și Năstăcuța Iuga.

Printre participanții la această ediție s-au remarcat Mircea Bravo și Tanti Lenuța, personaje cu priză uriașă la public. Totodată, cu sprijinul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, în cadrul Muzeului Satului a fost amenajat și un platou de filmare, astfel că şi cea de-a XIV-a ediţie a evenimentului „Crăciun în Maramureș” va fi transmisă pe micile ecrane.

Unicul „Crăciun în Maramureș” a reuşit încă o dată să aştearnă zâmbete pe chipurile tuturor, dovedind că îşi merită locul în calendarul celor mai îndrăgite evenimente tradiţionale. Povestea continuă cu încredere, spre o şi mai spectaculoasă ediţie XV.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel