fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEGuvernul prelungeşte valabilitatea certificatelor COVID şi după data de 31 decembrie

Guvernul prelungeşte valabilitatea certificatelor COVID şi după data de 31 decembrie

Publicat în

spot_img
spot_img

Guvernul are, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care vizează prelungirea valabilităţii certificatelor COVID – care atenstă vaccinarea, testarea şi vindecarea de COVID-19 – şi după data de 31 decembrie 2022.

Potrivit unui anunţ oficial al Guvernului, pe agenda şedinţei de miercuri se află Proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea art. 1 alin. (12) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19 .

Legislaţia naţională prevede în acest moment că certificatele eliberate pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei sunt valabile:  

a) certificatele de testare, 48 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul de amplificare a acidului nucleic;  

b) certificatele de vindecare, 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, înregistrat în platforma informatică «Corona-forms»;  

c) certificatele de vaccinare, până la data de 31 decembrie 2022. 

Instituţiile europene au decis că valabilitatea certificatelor de vaccinare se prelungeşte şi după data de 31.12.2022. 

”În acest sens, se impune iniţierea prezentului act normativ pentru asigurarea concordanţei în legislaţia naţională în ceea ce priveşte modul de eliberare, verificare şi acceptarea certificatului digital al UE privind COVID şi data până la care sunt emoise şi valabile. Adoptarea în regim de urgenţă se impune, astfel încât statul român, prin instituţiile abilitate să întrerpindă demersurile necesare pentru realizarea imediată a modificării funcţionalităţilor Sistemului informatic integrat de eliberare şi verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19, astfel încât certificatele eliberate şi cele care se vor elibera să fie valabile până la data de 30.06.2023, dată statuată de Regulamentul (UE) nr. 2022/1034”, se arată în Nota de fundamentare.  

Potrivit iniţiatorilor, ”neadoptarea prezentului proiect sub forma proiectului de ordonanţă de urgenţă va aduce României consecinţe negative privind obligaţia de a aplica actele europene, în considerarea faptului că sistemul informatic este neoperabil fără modificările necesare”.  

”Mai mult decât atât, nu se va putea realiza procedura de verificare privind recunoaşterea certificatelor emise de alte state, după 31.12.2022”, se mai arată în docimentul citat.  

Ioana Pop

Articole recente

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Vasile Dâncu, anunțat de PSD drept candidat pentru Parlamentul European

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, la Târgu Mureş, după Conferinţa organizaţiei judeţene a PSD Mureş, că Vasile Dâncu va fi candidat din partea formaţiunii social-democrate pentru Parlamentul European.

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Mai multe articole de același fel

Mamografii gratuite, la Spitalul ”Victor Babeş” din Timișoara

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara continuă să facă mamografii gratuite în cadrul Laboratorului de Radiologie, cu examen ecografic şi IRM, recomandând aceste examene imagistice mai ales femeilor care au vârsta de peste 40 de ani.