Controale efectuate de Protecția Consumatorilor, la firme din domeniul alimentației publice din Alba.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat marți, o serie de acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, la prestarea serviciilor de alimentație publică.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Inspectorii ANPC au controlat 14 operatori economici care activează în acest sector.

Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:

– 4 avertismente;

– 16 amenzi contravenționale în valoare de 167.000 lei

– oprirea temporară de la utilizare în preparate culinare pentru o cantitate de circa 70 kg materii prime în valoare de  peste 1.200 lei

– oprirea definitivă de la utilizare în prestarea serviciului de alimentație publică pentru o cantitate de circa 220 kg de produse alimentare neconforme în valoare de peste 4.000 lei

– oprirea temporară de la prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor pentru 5 operatori economici.

        Dintre cele mai frecvente abateri constatate, menționăm:

– utilizarea unor practici comerciale incorecte în relația cu consumatorii

•        utilizarea altor ingrediente, în preparate culinare, față de cele menționate în lista meniu,

•        depozitarea separată a ingredientului principal (sortimente carne) în raport cu preparatul (ciorbă),

nerespectarea listei meniu, fără a se menționa gramajul preparatelor oferite

–        folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu depuneri consistente de gheață, grătare ruginite și urme de resturi alimentare

–        utilizarea unor cântare, în blocul alimentar, fără buletine de verificare metrologică

–        utilizarea unor aparate și ustensile de gătit neigienizate sau neadecvate

–        folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită sau fără elemente de identificare caracterizare

–        schimbarea stării termice a unor preparate

–        utilizarea de ustensile neprofesionale,

–        lipsa graficelor de schimbare a uleiului prăjire

–        neasigurarea temperaturii conforme a mesei calde pentru preparatele culinare

–        nerespectarea condițiilor de depozitare și a temperaturilor recomandate de păstrare

              „Nu tolerăm nici un fel de deficiență, așa cum am obișnuit deja consumatorii. Ținem piața sub supraveghere permanent, pentru a ne asigura că operatorii economici respectă legea și, implicit, drepturile consumatorilor. Încă nu se întâmplă acest lucru în cazul tuturor, așa cum ar fi normal”, a precizat Emil Nistor, comisar șef adjunct al CJPC Alba.

Sorin Giurca