fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEPeste 170 de generali și ofițeri superiori din armata ungară, forțați să...

Peste 170 de generali și ofițeri superiori din armata ungară, forțați să se pensioneze în urma unui decret controversat

Publicat în

spot_img
spot_img

Mai mult de 170 de generali și ofițeri superiori maghiari au fost forțați să se pensioneze anticipat în ultimele zile, după o decizie controversată a Ministerului Apărării din Ungaria care a decis încetarea unilaterală a contractelor tuturor militarilor cu funcții de conducere care au împlinit vârsta de 45 de ani și au cel puțin 25 de ani de serviciu efectiv. Acestora li s-a comunicat că au un preaviz de două luni.

Conform publicației telex.hu, ministrul „a demis în masă membri ai Statului Major. (…) O sursă a spus (…) că cel puțin o sută de colonei și generali au primit decizii de demitere unilaterale, cu efect imediat.”

Potrivit deputatului de opoziție Ágnes Vadai, „acest lucru înseamnă că în prezent se desfășoară o de-NATOizare în forțele de apărare maghiare”, deoarece „ofițerii și generalii în vârstă de 45 de ani sunt soldați cu experiență internațională, care vorbesc limbi străine și sunt familiarizați cu strategiile NATO”.

Ministerul Apărării din Ungaria este condus de Kristóf Szalay-Bobrovniczky, un fost partener de afaceri al Transmashholding, cel mai mare producător de locomotive din Federația Rusă.

Decretul guvernamental publicat marți în Magyar Közlöny (Monitorul Oficial) vizează soldații care servesc în Statul Major, formațiunile și organizațiile de sprijin ale Forțelor de Apărare Ungare, precum și în personalul militar al Ministerului Apărării.

Pentru cei disponibilizați, Guvernul Ungariei va introduce o așa-numită „indemnizație pentru serviciul de apărare națională”. Aceasta va fi în cuantum de 70 % din ultimul salariu, care se reduce cu 2 la suta pe an in functie de numarul de ani ramasi între varsta persoanei și varsta de pensionare. 

Comentând decretul guvernamental, ministrul ungar al Apărării Naționale, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a explicat decizia într-o declarație transmisă agenției ungare de presă, MTI, spunând că pentru folosire sistemelor moderne de armament, a procedurilor operaționale de luptă, pentru sarcinile aferente de instruire și exercițiu, precum și pentru recrutarea cu succes, este esențial să existe un corp tânăr de ofițeri și subofițeri bine pregătiți, cu experiență internațională. Pentru ca tinerii să avanseze, este necesară tpensionarea personalului de comandă și a ofițerilor actuali.

Adrian Meitner

Articole recente

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Vasile Dâncu, anunțat de PSD drept candidat pentru Parlamentul European

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, la Târgu Mureş, după Conferinţa organizaţiei judeţene a PSD Mureş, că Vasile Dâncu va fi candidat din partea formaţiunii social-democrate pentru Parlamentul European.

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Mai multe articole de același fel

Miting de amploare la Budapesta împotriva lui Viktor Orbán

Zeci de mii de oameni au protestat vineri la Budapesta, la cel mai mare miting împotriva lui Viktor Orbán de ani de zile, după ce o grațiere într-un caz de abuz sexual de către fostul președinte Katalin Novák a stârnit agitație și a dus la demisia acesteia.  

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a demisionat

Și fostul ministru ungar al justiţiei, Judit Varga, se retrage din viaţa publică, și renunţă la mandatul său din Parlamentul Ungariei şi la poziţia sa de cap de listă pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Amenda usturătoare primită de un șofer român în Ungaria

Şoferul şi proprietarul unei furgonete înmatriculate în România care a circulat pe autostrada M5 din Ungaria cu o suprasarcină care a depăşit două tone au primit o amendă foarte mare