Dragoș Pîslaru: Societatea civilă din România trebuie să fie consultată la elaborarea capitolului din PNRR dedicat REPowerEU

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (Renew Europe) a declarat într-o informare de presă că, după adoptarea cu largă majoritate în Parlamentul European a REPowerEU, planul Uniunii Europene de investiții pentru independență energetică față de Rusia, este nevoie ca România să implementeze acest capitol de finanțare în PNRR, iar pentru asta este obligatorie consultarea cu societatea civilă din țară.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Dragoș Pîslaru spune că țara noastră are alocați 1.4 miliarde euro dintr-un total de 20 de miliarde la nivel european, bani noi, în plus față de miliardele din PNRR. Banii vor fi folosiți la investiții punctuale pentru reducerea consumului de energie, spre exemplu de izolare termică a clădirilor, de montare de panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor, de consolidare a clădirilor, dar și la investiții mari, fezabile până în 2026, prin care România să poată produce mai multă energie verde. 

”Pe lângă acest aspect, în calitate de coraportor, am negociat ca banii neabsorbiți de România din fondurile de coeziune să nu se întoarcă la Comisia Europeană, ci să fie folosiți pentru investițiile REPowerEU. Asta poate însemna ca România să mai aibă aproximativ 3 miliarde euro în plus față de banii alocați deja pentru REPower.”, spune eurodeputatul, care este și coraportor REPowerEU.

Pîslaru atrage însă atenția că Guvernul României trebuie să trimită Comisiei Europene noul capitol din PNRR care include măsurile eligibile prin REPowerEU până cel târziu pe 30 aprilie, iar pentru asta are obligația de a organiza consultări cu societatea civilă. De asemenea, susține Dragoș Pâslaru, trimiterea capitolului nu poate fi motiv pentru reducerea altor investiții, modificarea sau eliminarea reformelor și investițiilor deja agreate în PNRR. 

”Știm foarte bine că România înregistrează ”performanțe” la întârzierea documentației europene și la interpretarea regulamentelor europene în modalități creative. Riscul ca tergiversarea depunerii capitolului până în ultimul moment este fie să pierdem banii, și mai ales pe cei din fondurile de coeziune, fie să avem un plan de investiții făcut pe genunchi, dar cu dedicație pentru marile firme de energie din România. Adică REPower să nu ajungă la gospodăriile vulnerabile și la IMM-uri, așa cum a fost gândit, ci la ”băieții deștepți” din energie sau alte industrii.”, susține eurodeputatul

Eurodeputatul face apel la fiecare cetățean român dornic să se implice în elaborarea măsurilor dedicate REPowerEU, spunând că oricine poate solicita Guvernului României să publice cât mai repede calendarul consultărilor cu societatea civilă pentru realizarea capitolului REPowerEU și, totodată, draftul său de plan de investiții a celor minimum 1.4 miliarde de euro din bani europeni.  

”Repet, societatea civilă trebuie să fie consultată la elaborarea acestui plan, întrucât este prevedere obligatorie în legislația europeană a REPower. Implică-te și tu și cere Guvernului să fii inclus pe lista participanților la consultările pentru REPowerEU! 

Eu voi fi alături de orice actor implicat în acest proces pe tot parcusul și voi face tot ce pot ca REPower să ajungă în casele și la micile afaceri ale românilor.  

Haideți să aducem energia verde în fiecare oraș din România!”, a mai transmis eurodeputatul .

Ioana Pop