Muzeul Naţional Brukenthal deţine astăzi o colecţie impresionantă. Începând din 1802, când şi-a redactat testamentul şi a dorit să îşi cedeze întreaga avere patrimoniului public, Brukenthal pune bazele celui dintâi şi celui mai mare muzeu din Europa de sud-est, se arată într-un comunicat de presă al muzeului.
În anul 1817, conform voinţei testamentare a baronului, moştenitorul Johann Michael Joseph von Brukenthal a inaugurat în Palatul Brukenthal primul muzeu public de pe teritoriul de astăzi al României.
Mai apoi la Viena, Albert von Sachsen-Teschen îşi ceda şi el colecţiile, înfiinţând celebra Albertina.
An cu an, secol cu secol, patrimoniul actualului Muzeu Naţional Brukenthal s-a îmbogăţit, ajungând astăzi să aibă una dintre cele mai variate colecţii muzeale din Europa şi nu numai: pictură europeană şi pictură românească, grafică românească şi europeană, numismatică, istorie, artă orientală, textile, manuscrise, incunabule, carte veche, ştiinţele naturii, vânătoare, artă contemporană etc.
Din acest considerent, Muzeul Naţional Brukenthal este o instituţie muzeală importantă în acest domeniu, nu doar pe plan naţional cât şi internaţional. Expoziţiile dar şi cercetarea patrimoniului fac parte din grija zilnică a generaţiilor întregi de oameni care au lucrat în cadrul acestei instituţii.
Una dintre cele mai importante activităţi a Muzeului este participarea acestuia la diferite expoziţii internaţionale organizate de marile muzee ale lumii. Impresionanta şi vasta colecţie a muzeului sibian face ca în fiecare an, muzeul să fie invitat de a participa cu o lucrare sau cu mai multe la marile expoziţii organizate la Paris, Viena, Budapesta, Roma, Milano, Frankfurt, Roma, etc. Aceste invitaţii au fost adresate pentru a participa la marile expoziţii, ca de pildă istorice, ca cea dedicată Zeului Mithra, a Reformei religioase sau a istoriei lojei masonice sau a celor dedicate marilor artişti ai lumii Botticelli, Tizian, Van Eyck, Albrecht Bouts dar şi expoziţiile dedicate ştiinţelor naturii.
Toate aceste invitaţii sunt o recunoaştere internaţională a patrimoniului cultural pe care România îl deţine astăzi în Muzeul Naţional Brukenthal.
Multe din lucrările expuse în expoziţiile internaţionale din Europa au venit cu o recunoaştere sau chiar corectare a autenticităţii, o datare mai precisă sau chiar o recunoaştere a artistului sau cercetare a temei lucrării, cum de pildă personajul Bărbat cu tichie albastră, celebra lucrare a Muzeului Brukenthal realizată de Van Eyck a fost identificat mai întâi cu Jean IV de Brabant (1403-1427), iar recent cu Philippe de Saint-Pol (1404-1430), fratele lui Jean; identificare a fost făcută de Luc Lowagie sau lucrarea Naşterea Mariei realizată de Giovan Francesco Caroto, autentificată, în cadrul expoziţiei din Italia, ca fiind realizată de Caroto în jurul anului 1530.
Astăzi putem să afirmăm că în spaţiul muzeal românesc, în istoria recentă, Muzeul Naţional Brukenthal a avut cele mai multe colaborări expoziţionale cu muzee importante din Europa dintre care menţionăm:
The Royal Museum of Mariemont, Belgia
Musee Jacquemart-Andre, Paris
Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch, Olanda
Osterreichische Galerie Belvedere, Winterpalais (Belvedere), Viena
Palazzo della Gran Guardio Verona, Dal Museo di Castelvecchio
Museum voor Schone Kunsten din Ghent, Belgia
Suermondt-Ludwig-Museum, Aachen. Germania
Muzeul Naţional din Gdansk, Polonia
Nemzeti Muzeum, Budapesta, Ungaria
Museo della Citta di Santa Giulia, Brescia, Italia
Musei Civici in Palazzo Buonaccorsi, Macerata, Italia
Galleria Regionale della Sicilia Palazzo Abatellis, Palermo, Italia
Fondation de l’Hermitage (Donation Famille Bugnion), Lausanne, Elveţia
Siebenburgisches Museum Gundelsheim, Germania
Scuderie del Quirinale, Roma, Italia
Museo del Instituto de Geologia de la UNAM, Ciudad de Mexico, Mexic