fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCORONAVIRUSDepartamentului de Energie al SUA: Virusul care a declanşat pandemia de Covid-19...

Departamentului de Energie al SUA: Virusul care a declanşat pandemia de Covid-19 a apărut cel mai probabil în urma unei scurgeri dintr-un laborator chinez

Publicat în

spot_img
spot_img

Virusul care a dus la pandemia de Covid-19 a apărut cel mai probabil ca urmare a unei scurgeri din laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui studiu actualizat şi clasificat al Departamentului de Energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe şi parlamentarilor americani de rang înalt, anunţă Wall Street Journal, conform The Guardian.

Descoperirea departamentului a apărut într-o actualizare a unui document din biroul directorului de Informaţii Naţionale, Avril Haines şi este urmare a unei constatări a FBI, emisă cu „încredere moderată”, că virusul s-a răspândit după ce a ieşit dintr-un laborator chinez.

Concluzia departamentului de energie – care supraveghează o reţea de 17 laboratoare din SUA, inclusiv domenii de biologie avansată – este considerată semnificativă, în ciuda faptului că, după cum se spune în raport, agenţia şi-a făcut raportul actualizat cu „încredere scăzută”.

Ipotezele contradictorii cu privire la originile Covid-19 s-au centrat fie pe un animal neidentificat care transmite virusul la oameni, fie pe scurgerea accidentală a acestuia dintr-un laborator de cercetare chinez din Wuhan.

Răspândirea Covid-19, doar unul dintr-o serie de coronavirusuri infecţioase care au apărut, a surprins organismele globale de sănătate la începutul anului 2020. De atunci, a provocat aproape 7 milioane de decese în întreaga lume, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi a perturbat comerţul şi turismul.

Fostul preşedinte american Donald Trump a politizat problema, numind-o „virusul Chinei”, lucru pe care succesorul său democrat Joe Biden a încercat să-l evite.

Descoperirile actualizate ale departamentului de energie sunt în contradicţie cu rapoartele altor patru agenţii de informaţii americane care au concluzionat că epidemia a început ca rezultat al transmiterii naturale de la un animal infectat. Două agenţii rămân nehotărâte.

Oficialii americani, scrie Wall Street Journal, au refuzat să discute noile informaţii sau analize care au determinat departamentul de energie să-şi schimbe poziţia. Ei au mai remarcat că departamentul de energie şi FBI au ajuns la aceeaşi concluzie din motive diferite.

CIA rămâne nehotărâtă între teoriile privind scurgerile şi transmiterea naturală, potrivit studiului Consiliului Naţional de Informaţii. Dar, deşi raportul iniţial din 2021 nu a ajuns la o concluzie, acesta a oferit un consens: Covid-19 nu a făcut parte dintr-un program chinez de arme biologice.

Consilierul pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, a recunoscut că există o „varietate de opinii” în cadrul agenţiilor de informaţii americane cu privire la această problemă.

„Unele elemente ale comunităţii de informaţii au ajuns la concluzii pe de o parte, unele pe cealaltă, iar unii au spus că pur şi simplu nu au suficiente informaţii pentru a fi siguri”, a spus Sullivan pentru CNN.

Dar el a spus că administraţia Biden „a direcţionat în mod repetat fiecare element al comunităţii noastre de informaţii să depună efort şi resurse pentru a ajunge la originea acestei întrebări”.

Sullivan a adăugat că Biden a cerut în mod expres ca laboratoarele naţionale din cadrul Departamentului de Energie să fie incluse în evaluare. „Vrea să folosească fiecare instrument pentru a-şi da seama ce s-a întâmplat”, a spus Sullivan.

„În acest moment, nu există un răspuns definitiv din partea comunităţii de informaţii la această întrebare”, a adăugat el, referindu-se la opt din cele 18 agenţii – împreună cu Consiliul Naţional de Informaţii – care au analizat originile Covid-19.

Un raport anterior al Laboratorului Naţional Lawrence Livermore al departamentului de energie din mai 2020 a concluzionat că o teorie a scurgerilor în laborator era plauzibilă.

Evaluarea NIC actualizată, de cinci pagini, „a fost făcută în lumina noilor informaţii, a studiului suplimentar al literaturii academice şi a consultării cu experţi din afara guvernului” şi vine în timp ce republicanii din Congres presează pentru mai multe informaţii.

Un purtător de cuvânt al departamentului de energie a afirmat că agenţia „continuă să sprijine munca amănunţită, atentă şi obiectivă a profesioniştilor noştri de informaţii în investigarea originilor Covid-19, aşa cum a indicat preşedintele”.

Oficialii chinezi au contestat că Covid-19 s-ar fi putut scurge din laboratoarele sale, printre care Institutul de Virologie Wuhan, Centrul Chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Institutul de Produse Biologice din Wuhan.

Potrivit raportului iniţial de informaţii din SUA din 2021, Covid-19 a circulat pentru prima dată în Wuhan, China, cel târziu în noiembrie 2019, când trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan – se presupune că implicaţi în cercetarea coronavirusului – au fost suficient de bolnavi pentru a solicita îngrijiri medicale.

Articole recente

Așa-zise ajutoare umanitare americane, întoarse din drum la Vama Petea

Ce au găsit în camion inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului

Spectacole-studio, în octombrie, la Teatrul Szigligeti din Oradea

Pentru luna următoare, Teatrul Szigligeti Oradea a programat mai multe spectacole la Sala Transilvania. Instituția de teatru maghiar folosește noul spațiu din luna martie a acestui an.

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Mai multe articole de același fel