fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENT47 persoane reținute de polițiști, în urma perchezițiilor care au vizat un...

47 persoane reținute de polițiști, în urma perchezițiilor care au vizat un grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Peste 86.000 euro, 3 pistoale cu bile, 13 autoturisme, ridicate de polițiști și procurori

Publicat în

spot_img
spot_img

Procurorii DIICOT au reţinut miercuri 47 persoane, într-un dosar care vizează constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Poliţiştii şi procurorii au făcut 85 de percheziţii în Bucureşti şi în şapte judeţe, prin ele fiind și Alba.

Suspecţii au încercat, în ultimele luni, să treacă sute de persoane, în mod fraudulos, frontiera de vest a României.

 În unele cazuri, traficanţii făceau parte din grupuri infracţionale ai căror lideri se află în afara ţării.

Grupurile infracţionale recrutaseră şoferi profesionişti care să treacă migranţii ascunşi în TIR-uri printre marfă, dar şi angajaţi ai DGASPC Timiş.

Comunicat DIICOT

La data de 28.02.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, Biroul Teritorial Arad și Biroul Teritorial Caraș Severin au luat măsura reținerii față de 47 de inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

1. În prima cauză, aflată pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, s-a reținut că, în perioada 2022 – februarie 2023, mai multe persoane de pe raza judeţului Timiş au constituit un grup infracţional organizat, cu lideri externi, aflaţi pe teritoriul  Uniunii Europene, care a avut ca scop principal adăpostirea în locaţii aflate pe  teritoriul României, respectiv pe raza județului Timiş şi, ulterior, transportarea prin trecerea ilegală  a frontierei de stat a României cu Ungaria de grupuri  de migranţi spre ţări din Europa Centrală și de Vest.

Migranții  au achitat prin sistemul ”hawala” sume semnificative de bani pentru a fi adăpostiți în imobilele  administrate de către unii dintre membrii grupării și preluarea în vederea transportării spre vest.

În intervalul octombrie 2022 – februarie 2023, în urma activităţilor de desfăşurate de lucrători I.G.P.F., la punctul de frontieră PTF Nădlac II au fost interceptate și oprite un număr de 17 (şaptesprezece) transporturi ilegale organizate de grupul infracțional organizat, fiind identificaţi un număr de peste 430  migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană.

2. În cea de-a doua cauză, aflată pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, s-a reținut că, începând cu luna noiembrie 2022, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, structurat pe două segmente și mai multe paliere de lucru, care a acționat coordonat în scopul transportării, adăpostirii, și îndrumării unor migranți de origine afro-asiatică, în vederea obținerii de importante foloase materiale pentru fiecare dintre membrii acestuia.

Grupul infracțional organizat a fost structurat pe două segmente: segmentul I care a acționat la nivelul Municipiului Timișoara și în împrejurimile acestui oraș, care s-a ocupat cu adăpostirea și transportarea migranților către locurile de îmbarcare în ansambluri rutiere de transport marfă, și segmentul II, format din șoferii de tir, care au preluat migranții, pe care i-au ascuns în ansamblurile rutiere conduse de ei, pentru a-i trece fraudulos frontiera de vest a României.

Astfel, în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, membrii grupului au comis un număr de 34 de fapte de trafic de migrați sub forma transportării, adăpostirii și îndrumării acestora. Totodată, membrii grupării care acționează în cadrul segmentului II al grupării infracționale – șoferi profesioniști de transport internațional marfă – au fost depistați de către lucrători din cadrul I.G.P.F. în 10 rânduri în punctul de trecere al frontierei dintre România și Ungaria în timp ce transportau, ascunși în vehiculele conduse de aceștia, un număr de peste 200 migranti, transportați și adăpostiți anterior de membrii grupării infracționale din segmentul I.

De asemenea, membrii grupului infracțional au dezvoltat legături infracționale cu persoane din cadrul unor instituții de stat, reușind cu ajutorul unor funcționari din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș să preia în mod ilegal mai multi migranți minori depistați de autorități neînsoțiți de părinți sau alte rude. În acest scop, membrii grupului infracțional fie au prezentat documente emise de autoritățile din Republica Arabă Siria, a căror autenticitate să nu poată fi verificată, fie au scos efectiv minorii din centrul de protecție, fără nicio justificare.

3. În cea de-a treia cauză, aflată pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad, s-a reținut că, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracțional organizat având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, fiind comise 10 acte materiale de trafic de migrați sub forma transportării, adăpostirii și îndrumării acestora, vizând un număr de 50 de migranți.

4. În cea de-a patra cauză, aflată pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș Severin, s-a reținut că, în cursul anilor 2022 – 2023, un număr de şase persoane din județul Caras-Severin, cu vârste cuprinse între 29 și 19 de ani, au pus bazele unui grup infracțional organizat, la care au aderat alte patru persoane din judeţul Timiş, având drept scop comiterea infracțiunilor de trafic de migranți, cu scopul de a obține beneficii financiare substanțiale.     

Membrii grupului infracțional au acționat coordonat în vederea racolării, îndrumării, călăuzirii şi transportării unor grupuri de migranţi, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României. În fapt migranții au fost trecuți ilegal frontiera de stat româno-sârbă, pe raza județului Caraș-Severin, după care au fost transportaţi, cu diferite autoturisme, schimbate în mod frecvent, pe raza județului Timiș. Aici migranții au fost predați altor persoane în vederea scoaterii frauduloase din România, având ca destinaţie ţări din Europa de Vest.

După predarea migranților de către segmentul coordonat de membrii grupului în locurile prestabilite, aceștia au fost transportați pe raza municipiului Timișoara în diferite locații unde au fost găzduiți temporar în apartamente/imobile închiriate, până la reorganizarea grupurilor în vederea scoaterii din țară prin județul Arad.

În cadrul activităților de documentare, au fost identificate și monitorizate mai multe transporturi de migranţi organizate de membrii grupului infracțional, grupuri formate în general din 3 -15 persoane. În perioada octombrie 2022 – februarie 2023, au fost depistate un număr de 11 persoane, introduse fraudulos pe teritoriul României, toate de origine afro-asiatică, dintre care 2 minori, care au fost transportaţi de membrii reţelei.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate la data de 28.02.2023, au fost depistați, în mai multe locaţii de pe raza municipiului Timişoara, un număr total de 165 de migranți, care au fost conduși la audieri.

De asemenea, au fost identificate și ridicate, sumele de  86.300 euro, 25.630 lei și  3005 dolari, 3 pistoale cu bile,  o cantitate de substanță vegetală , mai multe  telefoane mobile și înscrisuri.

Totodată au fost indisponibilizate în vederea confiscării 13 autoturisme în valoare totală de 51.500 euro.

În cursul acestei zile, au fost sesizați judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalelor Timiș, Arad și Caraș Severin cu propunerea de arestare preventivă a 65 de inculpați (47 în stare de reținere și 18 în lipsă), pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile au fost realizate  împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate  Bucureşti, Timişoara, Alba, Oradea, Craiova, Serviciilor  de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, Arad, Dâmboviţa, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, ITPF Timişoara, ITPF Oradea, STPF Timiş, STPF Arad, STPF Caraş Severin, STPF Mehedinţi, STPF Satu Mare, SPF Nădlac, SPF Curtici şi SPF Vârşand, Inspectoratelor de Poliție ale județelor Timiş,  Caraş-Severin, Arad, Alba, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei BucureștiInspectoratelor Județene de Jandarmi  Timiș, Arad, Caraş-Severin, Alba și Satu Mare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către DIICOT – Biroul Tehnic şi Criminalistic și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sorin Giurca

Articole recente

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Șoareci morţi, praf, mucegai și gândaci de bucătărie, găsiți de comisarii de la Protecţia Consumatorului în cantina unui colegiu din Timişoara

Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Mai multe articole de același fel