Universitatea Sapientia lansează două noi specializări în următorul an universitar şi îi aşteaptă pe viitorii studenţi cu zile deschise în toate locaţiile sale, în fiecare vineri în luna martie – a declarat rectorul Márton Tonk agenţiei ungare de presă MTI după primul eveniment de vineri.
Universitatea maghiară a organizat vineri ziua porţilor deschise la facultăţile sale din patru oraşe transilvane – Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe -, acest program se va repeta în fiecare vineri din luna martie. “Scopul este de a oferi liceenilor, oriunde s-ar afla, o imagine completă despre oferta educaţională a Universităţii Sapientia” – a declarat Márton Tonk pentru MTI.
Potrivit rectorului, Sapientia va scoate la admitere pentru anul universitar 2023-2024 în cele patru facultăţi aproximativ 1500 de locuri, din care 60% gratuite şi 40% cu taxă. Pe candidaţi îi aşteaptă peste 30 de specializări la studiile de licenţă şi peste 10 specializări la studiile de masterat.
Începând din toamnă vor apărea două specializări noi pe lângă cele deja consacrate: la Sfântu Gheorghe va începe un program de formare a antrenorilor sportivi, iar la Miercurea Ciuc va fi lansat o specializare ecologie-informatică, cu scopul de a pregăti informaticieni specializaţi în probleme de mediu.
La întrebarea agenţiei MTI, Márton Tonk a declarat: Sapientia nu va majora cuantumul taxelor de şcolarizare, studenţii plătesc în medie 400-450 de euro pentru un an universitar complet, aceste sume nu se vor modifica din toamnă.
Vorbind despre planurile anului în curs, Márton Tonk a explicat: procesul de proiectare a campusului din Sfântu Gheorghe a ajuns în faza finală, imediat ce planurile vor fi gata, se va anunţa licitaţia pentru construcţie. Conducerea universităţii doreşte să înceapă încă din acest an construcţia pe terenul situat vizavi de Sepsi Arena.
“Sperăm ca într-un an sau doi să fie disponibilă această clădire nouă, care va răspunde tuturor nevoilor noastre” – a declarat rectorul, adăugând că noua specializare şi noile clase de licenţă vor creşte efectivul de studenţi şi în Sfântu Gheorghe, dar până când acesta va atinge “limita critică”, va fi gata şi clădirea nouă.