Alexandru Ţăran, fiul unui renumit profesor de economie din Timişoara şi fost inspector ANAF, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi alte fapte de corupţie, în dosarul în care fusese reţinut. El ar fi pretins şi ar fi primit mită 276.000 de lei de la un om de afaceri, deferit justiţiei şi el, pentru a emite un raport favorabil în urma unui control la firma fiului acestuia. În dosar au fost trimise în judecată şi alte persoane, dar şi firme.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Alexandru Ţăran, la data faptelor inspector în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Timiş, pentru luare de mită, în formă continuată, instigare la spălarea banilor, în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală, a unei persoane fizice, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale şi administrator de fapt al unei altei societăţi comerciale, pentru dare de mită, în formă continuată, evaziune fiscală, spălarea banilor, în formă continuată.
Totodată, au fost deferite justiţiei, în stare de libertate, o persoană fizică, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, fiul omului de afaceri cercetat sub control judiciar, pentru evaziune fiscală, persoană fizică, administrator al SC TNG Management SRL, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, SC TNG Management SRL, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, complicitate la spălare a banilor, în formă continuată, SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis joi.
”În perioada iunie 2015-februarie 2016, inculpatul Ţăran Alexandru, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins şi primit, în mai multe tranşe, prin virament bancar şi în numerar, suma totală de 276.000 de lei, cu titlu de mită, de la omul de afaceri cercetat sub control judiciar, în legătură cu efectuarea unui control la firma fiului său, în urma căruia ar fi întocmit un raport de inspecţie fiscală favorabil în baza căruia societăţii comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 lei. În realitate, inculpatul Ţăran Alexandru ar fi trebuit să constate caracterul fictiv al unor operaţiuni comerciale (servicii de consultanţă şi management fictive «efectuate» de SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, în valoare totală de 5.003.586 lei TVA inclus) şi să aplice prevederile legale care se impuneau”, susţin procurorii.
Conform acestora, pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea funcţionarului public, ar fi fost încheiate trei contracte de consultanţă fictive cu societăţile comerciale deţinute de persoane din familia inspectorului fiscal, în baza cărora au fost plătite în numerar sau transferate în cont sumele de bani.
O parte din suma de 276.000 de lei primită de Ţăran, cu titlul de mită, ar fi provenit din suma de 968.436 lei rambursată societăţii în cauză ca urmare a controlului făcut de inspectorul fiscal.
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Timiş s-a constituit parte civilă.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Procurorii au beneficiat de sprijin din partea IGPR – Direcţia de Operaţiuni Speciale.
Alexandru Ţăran, fiul unui cunoscut profesor de economie, Nicolae Ţăran, a fost reţinut, în octombrie, de DNA pentru luare de mită şi instigare la spălarea banilor, ambele în formă continuată, dar şi complicitate la evaziune fiscală. În acest caz este implicat şi tatăl său.