Katalin Szili, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti: Crearea unei stabilităţi pe termen lung este garanţia păcii

Europa va putea crea stabilitate pe termen lung doar dacă va garanta drepturi depline pentru minorităţile naţionale, iar garanţia păcii este crearea unei stabilităţi pe termen lung – a declarat vineri consilierul principal al prim-ministrului ungar, Katalin Szili, la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Ea a subliniat că există o practică a autonomiei în Europa, dar “Europa o trece sub tăcere”: mulţi oameni spun că nu trebuie să ne ocupăm azi de această problemă, pentru că există una mai importantă: războiul. “Acesta este într-adevăr o problemă importantă, însă mai mult ca războiul este importantă pacea, instaurarea păcii” – a spus Katalin Szili.

Ea a adăugat că Budapesta nu uită de soarta comunităţilor naţionale maghiare de peste hotare nici măcar pe timp de război, deoarece noua lege fundamentală declară: Ungaria îşi asumă responsabilitatea pentru comunităţile sale care trăiesc în afara graniţelor sale. “Asumarea responsabilităţii înseamnă atenţie zilnică” – a subliniat consilierul principal al premierului.

Pentru guvernul ungar este important faptul că maghiarii din Transilvania doresc să-şi păstreze apartenenţa naţională ca cetăţeni români şi sprijină această aspiraţie. “În 16 ţări din Europa există comunităţi autonome care îşi decid singure destinul, deci avem deja exemple” – a declarat Katalin Szili, în opinia căreia aceste regiuni sunt mai dezvoltate. Astfel, autonomia Ţinutului Secuiesc nu este doar interesul maghiarilor, ci şi în interesul societăţii majoritare – a adăugat ea.

Cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, vineri, la Târgu Mureş a avut loc şi o manifestaţie la care sute de participanţi au cerut autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, dar au protestat şi împotriva atacurilor repetate împotriva instituţiilor de învăţământ în limba maghiară, împotriva persecuţiei autorităţilor locale din Ţinutul Secuiesc şi restricţiilor privind folosirea limbii materne şi a simbolurilor naţionale.

Manifestul mitingului a fost citit de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) care a organizat demonstraţia, în faţa mulţimii adunate în jurul monumentului martirilor secui executaţi în 1854.

Într-o petiţie adresată guvernului şi parlamentului României, manifestanţii au subliniat că autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc nu încalcă unitatea teritorială şi suveranitatea statală a României.

“Cerem guvernului şi parlamentului român să îşi respecte angajamentele internaţionale şi voinţa comunităţii secuieşti şi să adopte legislaţia aferentă înainte de aderarea României la spaţiul Schengen” – se arată în petiţie. Aceasta solicită de asemenea guvernului de la Bucureşti să înceapă un dialog privind statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc, cu CNS şi cu consiliile locale secuieşti. Participanţii au adoptat petiţia prin unanimitate.

Mitingul de la Târgu Mureş a început cu comemorarea şi discursurile evocatoare ale eroismului martirilor secui.

În discursul său, László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a subliniat: participanţii la comemorare nu au venit ca să-i plângă pe eroi, ci să proclame “gloria eternă” a celor care şi-au sacrificat viaţa pentru patrie şi libertate.

Aceştia “nu au renunţat la luptă, la cauza în care credeau, nici măcar atunci când situaţia a fost pierdută, când au fost înfrânţi”. În zilele noastre, lupta pentru drepturi şi libertate nu presupune să îţi rişti viaţa, dar omul de azi se teme şi de asumarea riscului minim – a subliniat fostul europarlamentar.

“Privind retrospectiv la cele trei decenii de la începutul schimbării de regim, trebuie să constatăm cu amărăciune că maghiarii din Transilvania s-au rătăcit pe calea abandonului de sine” – a afirmat László Tőkés. În opinia sa, “realitatea cotidiană a devenit goală şi este foarte departe” de idealurile celebre.

El a reamintit: în urmă cu treizeci de ani, deputaţii şi senatorii aleşi de maghiari au depus un jurământ pe autonomie în biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, iar zece ani mai târziu, adunarea generală extraordinară lărgită a Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, organizată la Satu Mare, a deschis un nou capitol în cauza autonomiei transilvane. Mesajul ambelor evenimente a fost: “Nu vom renunţa!” – a subliniat vorbitorul.

“Mesajul actual şi etern valabil al Zilei Libertăţii Secuieşti este acelaşi: nu vom renunţa!” – a declarat László Tőkés, care a considerat că trebuie dusă mai departe cauza iniţiativei cetăţenească europeană privind regiunile istorice şi a legii minorităţilor din România.

La miting a luat cuvântul şi Erika Casajoana i Daunert, din partea partidului Împreună pentru Catalonia, şi Luke Uribe-Etxebarria, reprezentant al Partidului Naţional Basc, împărtăşind experienţele lor privind autonomiile din regiunile respective.

Robert Starosta, ca preşedinte al Asociaţiei de Iniţiativă pentru Autonomia Culturală în Silezia, a vorbit despre aspiraţiile de autodeterminare din Silezia de Nord. István Csomortányi, preşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania, a atras atenţia asupra rezultatelor dramatice ale recensământului de anul trecut din România. În cadrul manifestaţiei a fost citită şi mesajul adresat adunării festive de către Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politică naţională.

După comemorare, mulţimea adunată în faţa monumentului martirilor secui s-a deplasat în centrul oraşului – mergând pe trotuar, spre deosebire de anii precedenţi, însoţită de jandarmi -, unde a înmânat reprezentantului guvernului textul petiţiei în limba română.

Sursa: MTI

Ioana Pop