fbpx
spot_img
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJUMF „Iuliu Hațieganu” a inaugurat o nouă cantină studențească

UMF „Iuliu Hațieganu” a inaugurat o nouă cantină studențească

Publicat în

spot_img
spot_img

Un nou loc pentru luat masa, conceput pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, dar și pentru cadrele didactice și personalul administrativ, va fi deschis începând de astăzi, 22 martie 2023. Restaurantul studențesc este situat în clădirea Facultății de Medicină, în campusul Hașdeu, pe strada Gheorghe Marinescu nr. 23.


„Împlinim o promisiune făcută acum trei ani, la preluarea mandatului și pe care am reușit să o ducem la bun sfârșit. Este o cantină modernă, care va spori capacitatea de servire a mesei și care va veni în sprijinul studenților și colegilor noștri. Este un ajutor pentru studenții care nu mai sunt nevoiți, de acum, să parcurgă drumul la cantina de pe strada Victor Babeș și apoi înapoi la cursuri, ci pot lua masa în zona unde au ore. În cadrul strategiei noastre pentru creșterea calității activității universitare, pe primul loc se află comunitatea academică, studenții și cadrele didactice. Pe lângă activitățile de educație și cercetare pe care le întreprindem în cadrul universității, trebuie să avem grijă și de starea de bine a studenților și a colegilor noștri, iar masa reprezintă un aspect foarte important”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.


Noua cantină are o capacitate de 60 de locuri, ocupă o suprafață de 350 mp și va funcționa în tandem cu restaurantul studențesc de pe strada Victor Babeș nr. 13. Investiția a fost în valoare de 430 000 lei (86 000 euro), din fonduri proprii ale universității clujene.
„Este un spațiu generos, amenajat și echipat conform celor mai înalte standarde. În acest moment, avem personal suficient pentru ambele cantine, dar pe viitor va fi, probabil, necesar să angajăm personal suplimentar. Meniurile sunt concepute de un specialist în nutriție și dietetică cu experiență, absolvent al universității noastre, iar prețurile încep de la 4 lei pentru o supă și 10 lei pentru un fel principal. De exemplu, în acest moment, un meniu cu două feluri costă între 10 și 20 lei, dar studenții care beneficiază de bursă socială îl primesc gratuit. În medie, asigurăm hrana pentru aproximativ 1.200 de persoane pe zi“, a precizat dr. ec. Valentin Mudura, directorul general administrativ al universității.
Începând cu luna februarie a acestui an, 350 de studenți ai UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, care beneficiază de burse sociale, primesc zilnic o masă gratuită. Această inițiativă face parte dintr-un program mai amplu al universității, care vizează creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior, încurajarea și pregătirea tinerilor cu potențial, care provin din medii defavorizate, în special cei din mediul rural, să urmeze o universitate de medicină și farmacie.
„Sperăm că acest restaurant va fi o oază de relaxare și socializare, precum și un loc unde colegii noștri vor savura preparate sănătoase, delicioase și foarte accesibile. Acest restaurant este rezultatul eforturilor depuse de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca pentru a crea un spațiu primitor și modern, special gândit pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor studenților. Sperăm că acesta va deveni un loc de întâlnire preferat pentru studenți și că va contribui la consolidarea legăturilor dintre membrii comunității academice”, a transmis Vlad Lazăr, președintele Organizației Studenților Mediciniști din Cluj-Napoca.


Chef Adrian Hădean, cunoscut pentru proiecte și acțiuni caritabile cu impact major în comunitate, se va implica, prin intermediul asociației sale Black Sea FooDignity, pentru a susține universitatea clujeană în inițiativa acesteia de a facilita accesul tuturor studenților la o masă caldă zilnică.


„Experiența căpătată în pandemie s-a dovedit a fi foarte utilă odată cu invadarea Ucrainei și declanșarea uriașului val de refugiați care s-a revărsat în România. Așa am ajuns în atenția organizațiilor umanitare internaționale, de la UNICEF, la World Central Kitchen și Cuisine sans frontières, grație implicării organizației noastre în Social Gastronomy Movement. Acesta e și motivul pentru care am schimbat numele asociației Adi Hădean în Black Sea FooDignity, un nume prin care ne extindem parteneriatele internaționale. Clujul este locul în care am pornit în 2014 printr-un proiect de educație gastronomică și culinară cu caracter social și e locul în care ne întoarcem acum cu un program menit să aducă mai mult sens și mai mult bine în viețile studenților de la UMF”, a declarat Adrian Hădean.
Responsabilitatea socială este un element fundamental al misiunii Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, care se manifestă prin proiecte cu impact atât în comunitatea academică, cât și în comunitatea clujeană. Rectorul universității afirmă că „prin astfel de inițiative și parteneriate, dorim să ne facem mai mult decât datoria, dorim ca prin exemplul nostru să educăm și să motivăm tinerii, viitorii profesioniști ai sănătății din România, în spiritul solidarității și al responsabilității.”

Andrei Buda

Articole recente

Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF “Victor Babeş” din Timişoara, prof. univ. dr. Bogdan Timar, este noul președinte al Societății Române de Diabet

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este una dintre cele mai vechi și importante societăți științifice medicale din România

Ploi torențiale și grindină în jumătate de țară

Un cod galben de furtuni care se va extinde în jumătate de țară a fost emis marți de ANM. Avertizarea este valabilă la început în nouă județe din sud, iar apoi se extinde până joi în jumătate de țară.

Gabriel Zetea, candidat PSD pentru Consiliul Județean Maramureș: ”Proiecte realizate și în derulare de zeci de milioane de euro în Botiza!” (PE)

Deputatul Gabriel Zetea, candidatul social-democraților maramureșeni pentru președinția Consiliului Județean a arătat că este mândru de toți primarii harnici ai Partidului Social-Democrat iar unul dintre aceștia este colegul și prietenul său, Florea Poienar, primarul comunei Botiza CMF: 21240002

Se deschide frontiera româno-sârbă pentru bicicliști și ambarcațiuni

Timișenii vor putea trece granița în țara vecină pe bicicletă, dar și cu ambarcațiunile proprii o dată pe lună, începând cu acest sfârșit de săptămână până în octombrie 2024.

Mai multe articole de același fel

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Intrare gratuită la UNTOLD şi Neversea în schimbul donării de sânge, în cadrul campaniei Blood Network

Persoanele care donează sânge între 18 mai şi 30 iunie, atât la caravana mobilă, cât şi în Centrele de Transfuzie din ţară, în cadrul campaniei Blood Network ajunsă în acest an la a X-a ediţie, vor primi un bilet gratuit de o zi la festivalul UNTOLD sau Neversea.

UBB lansează o platformă de cercetare a sănătăţii la nivel internaţional

Platforma este rezultatul colaborării între două institute de referinţă ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală)