fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENTCentrul Județean de Excelență Alba: Proiectul național “Arc peste timp-Centenarul constituției unirii”,...

Centrul Județean de Excelență Alba: Proiectul național “Arc peste timp-Centenarul constituției unirii”, dedicat sărbătoririi a 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923

Publicat în

spot_img
spot_img

Centrul Județean de Excelență Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia, au realizat un important proiect educativ destinat elevilor de gimnaziu și liceu intitulat “Arc peste timp – Centenarul constituției unirii”.

A fost un proiectul național, desfășurat de la începutul acestui an, care s-a înscris în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la adoptarea Constituței din 1923, constituție care a stat la baza evoluției României în perioada interbelică.

Proiectul s-a vrut a fi și o alternativă la nevoia de cunoaștere a elevilor și cea de formare continuă a cadrelor didactice prin modele de bună practică în cercetarea istoriei naționale și locale, a personalităților care au contribuit la fundamentarea regimului constituțional al României într-una dintre cele mai importante perioade ale istoriei naționale.

În cadrul proiectului au participat 21 de cadre didactice din învățământul preuniversitar din țară, cu lucrări de cercetare, iar elevii participanți au fost implicați într-un concurs cu două secțiuni, legat de tematica proiectului: o secțiune cu întrebări pentru elevii de liceu și o secțiune de desene, colaje, fotografii și afișe pentru elevii de gimnaziu.

Pentru desfășurarea proiectului Centrul Județean de Excelență Alba a realizat parteneriate cu 49 de unități de învățământ preuniversitar, din 16 județe și 29 de localități. Acestea au fost unitățile de proveniență ale participanților. Prima secțiune de concurs a fost cu participare fizică și s-au înscris un număr de 14 elevi, repartizați în 7 echipe. La a doua secțiune, care a presupus participare indirectă, au fost 103 elevi înscriși în competiție.

Finalul proiectului a avut loc la Sala Unirii din Alba Iulia miercuri, 29 martie, chiar în ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la adoptarea Constituței din 1923.

Evenimentul a presupus desfășurarea etapei finale a concursului destinat elevilor de liceu și s-a bucurat de prezența inspectorului de specialitate pentru disciplina istorie din cadrul ISJ Alba, prof. Ștefan Teompa și a directorului Centrului Județean de Excelnță Alba, prof. Adrian Simion, care a oferit și câteva detalii: “Pentru profesorii de istorie, anul acesta școlar este un an al centenarelor, dacă putem spune așa. Am avut în 15 octombrie 2022 Centenarul Încoronării, avem azi centenarul Constituției din 1923.

Ca instituție implicată în educarea spre performanță a elevilor, noi, Centrul Județean de Excelență Alba, ne-am implicat și anul trecut, dar și acum, pentru a oferi elevilor posibilitatea de a-și dezvolta aptitudinile și interesul pentru istorie, această «cea mai frumoasă poveste», după cum a catalogat-o profesorul Adrian Cioroianu.

După numărul de participanți, materialele pe care le-am văzut, competiția desfășurată între elevi, pot spune cu bucurie că nivelul de implicare a elevilor este unul bun, dovedesc că vor să facă performanță, deci privim cu speranță spre viitor. Le mulțumim pentru sprijin tuturor celor care ne-au ajutat să ducem proiectul la bun sfârșit și adresăm mulțumiri speciale domnului primar Gabriel Pleșa și Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, care ne-au susținut din punct de vedere material.

Le adresăm felicitări colegilor profesori și mai ales elevilor și-i așteptăm cu drag că participe și la alte proiecte pe care le vom desfășura la Centrul Județean de Excelență Alba.

Sorin Giurca

Articole recente

Wizz Air, desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru al treilea an la rând

Rezultatul în general slab vine pe măsură ce tarifele companiilor aeriene au crescut ca urmare a costurilor mai mari ale combustibilului și a taxelor ecologice.

Primarul comunei Ilieni, care a pierdut alegerile, a anunţat că demisionează din funcţie înainte de încheierea mandatului

Imre Fodor, care a candidat pentru cel de-al cincilea mandat pe lista UDMR, a pierdut alegerile locale în faţa candidatului independent Benko Arpad-Jeno.

Zece profesori și antrenori remarcabili din toată țara, premiați cu Premiul Mentor pentru excelență în educație

Premiul Mentor pentru excelență în educație se acordă anual, începând din 2010, profesorilor și antrenorilor care au descoperit tineri talentați și care au avut un rol important în evoluția profesională a discipolilor pe care i-au îndrumat în carieră.

Primul elev de etnie romă care a absolvit liceul din Tălmaciu, mândria școlii și a părinților

Liceul Tehnologic „Johannes Lebel” din Tălmaciu se mândrește cu Victor Carole, primul elev de etnie romă care a reușit să își atingă visul de a absolvi studiile, în ciuda tuturor obstacolelor ce i-au venit în cale de-a lungul anilor. 

Mai multe articole de același fel