fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘIuliu Winkler: Este necesară reinventarea spiritului Timişoarei și implicarea tinerilor pe dimensiunea...

Iuliu Winkler: Este necesară reinventarea spiritului Timişoarei și implicarea tinerilor pe dimensiunea diversităţii, a multiculturalităţii şi a multilingvismului

Publicat în

spot_img
spot_img

Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR/EPP), membru supleant în Comisia CULT a Parlamentului European, a declarat astăzi, la Timișoara, că este nevoie de o reinventare a spiritului orașului și de implicarea tinerilor pe dimensiunea diversităţii, a multiculturalităţii şi a multilingvismului.

Iuliu Winkler a făcut parte dintr-o delegaţie a Comisiei pentru educaţie şi cultură a Parlamentului European, condusă de Andrey Slabakov (CRE, Bulgaria), care a venit la Timișoara în perioada 3 – 5 aprilie, având mai multe întâlniri cu autorităţile locale şi cu organizatorii programului cultural Timişoara 2023. Din delegaţie au făcut parte: Andrey Slabakov, şeful delegaţiei (CRE, Bulgaria), Hannes Heide (S&D, Austria), Viola von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE, Germania), care au fost însoţiţi de Victor Negrescu (S&D, România), Iuliu Winkler (PPE, România) şi Vlad-Marius Botos (Renew, România).

„Anul 2023 nu este doar anul CCE, ci trebuie să devină anul accesiunii noastre în Schengen. Este necesară reinventarea spiritului Timişoarei. Să le explicăm tinerilor de astăzi ce înseamnă, sufleteşte, acest spirit. De asemenea, este importantă implicarea tinerilor, mai ales în 2023, mai cu seamă, pe dimensiunea diversităţii, a multiculturalităţii şi a multilingvismului. Timişoara trebuie să trăiască în fiecare zi aceste realităţi (…). Totodată, este importantă implicarea minorităţilor etnice. Nu cred că trebuie să repetăm mereu că sunt trei teatre, român, maghiar şi german sub acelaşi acoperiş în Timişoara (în aceeaşi clădire a Palatului Culturii, n.r.), ci trebuie să facem mai mult pentru a implica mai mult acele comunităţi care au construit şi au creat valoare, au inovat şi au trăit împreună şi trăiesc astăzi împreună”, a explicat Iuliu Winkler în cadrul unei conferințe de presă.

Conducătorul delegaţiei PE, Andrey Slabakov, a subliniat că trebuie depuse eforturi astfel încât dimensiunea culturală a CCE 2023 să ajungă la fiecare locuitor al UE, nu doar la timişoreni. El a punctat şi beneficiile pe care le aduce unui oraş titlul de CCE.

„Titlul de Capitală Europeană a Culturii al unui oraş creează punţi între oamenii din Uniunea Europeană. Criza, pandemia şi războiul sunt temporare, dar arta este eternă şi sunt sigur că Timişoara va avea mare succes în anul de CCE. În Uniunea Europeană vorbim adeseori despre durabilitate şi este important ca la finalul anului 2023 iniţiativele pornite anul acesta să continue. Este important nu doar pentru Timişoara, ci şi pentru România, pentru Uniunea Europeană şi din acest motiv este necesar să facem astfel încât cultura să ajungă la fiecare locuitor, nu doar al Timişoarei şi nu doar al României”, a afirmat Andrey Slabakov.

Delegaţia de europarlamentari a participat la întâlniri cu ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, primarul Dominic Fritz, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi cu echipa Proiectului Cultural Naţional Timişoara 2023, dar şi cu operatorii culturali locali şi cu refugiaţi ucraineni implicaţi în activităţi culturale. 

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel

Atelier de traducere „Limba germană, cultură și traducere. Rolul limbilor străine și importanța competenței interculturale”, la Timișoara

Scopul atelierului a fost de a evidenția rolul traducerii în domeniul cultural și de a-i familiariza pe studenți cu aspecte legate meseria de traducător și de interpret, precum și cu tradiția limbii și a culturii germane în Timișoara.