Statuia poetului maghiar Kölcsey Ferenc, autorul versurilor imnului Ungariei, a fost inaugurată, miercuri, la Carei, în prezenţa câtorva sute de persoane, a autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a preşedintei Ungariei, Novák Katalin, şi a viceprim-ministrului Kelemen Hunor.
Manifestarea a debutat cu intonarea imnurilor României şi Ungariei, urmată de alocuţiuni susţinute de oficialităţi şi un recital de versuri. Primarul municipiului Carei, Kovács Jenő, a precizat în cadrul discursului său că evenimentul se desfăşoară sub patronajul preşedintei Ungariei, Novák Katalin.
„Careiul este centrul acelei raze de aproximativ 50 de kilometri în care Kölcsey şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii. Pe de altă parte, aici, în Carei, a devenit politician. Deşi Kölcsey a fost considerat un om singuratic, viaţa sa a fost ca a multora din această regiune. A fost în acelaşi timp erudit, poet, organizator literar şi om politic, pentru că aşa era pe atunci. Se cerea ca un erudit, un poet să nu fie preocupat doar de limbă, ci şi de naţiune, nu doar de scris, ci şi de patrie. (…) Kölcsey a devenit o figură importantă a judeţului Satu Mare, iar mai apoi, în statutul lui de deputat al judeţului, a politicii naţionale şi nu este exagerat să spunem – o figură importantă în istoria politicii maghiare”, a precizat, în discursul său, Kelemen Hunor.
Acesta a menţionat că este vorba de o a doua statuie a lui Kölcsey Ferenc la Carei, prima fiind vandalizată şi decapitată cu un fierăstrău, la 40 de ani de la amplasarea ei în oraş.
Pe parcursul întregii festivităţi, un grup de câteva zeci de protestatari, care susțineau că reprezintă mișcarea extremistă Calea Neamului, au fluturat drapele ale României, au huiduit şi au scandat în repetate rânduri „România” şi „Trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”.
Protestatarii au arborat pancarte cu mesaje precum „Aici e România, aici e ţara noastră”, „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”. De asemenea, în momentul sosirii preşedintelui Ungariei la Primăria din Carei, grupul de manifestanţi a scandat în repetate rânduri „România” şi „Trăiască, trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, în vreme ce la difuzoarele din zonă se auzeau melodii maghiare.
Protestatarii, veniţi din mai multe oraşe, au declarat jurnaliştilor prezenţi că sunt deranjaţi de faptul că preşedintele Ungariei nu vine oficial în România, dar şi de amplasarea unui număr prea mare de statui ale unor personalităţi maghiare în Carei.
Născut în judeţul Satu Mare, Kölcsey Ferenc a fost un poet, critic literar şi politician maghiar, membru al Parlamentului ungar între 1832-1835, poezia sa Himnusz (1823) fiind folosită ca text al imnului naţional al Ungariei.
Statuia amplasată în faţa Primăriei din Carei este opera sculptorului Győrfi Lajos şi a fost realizată de către GECT Poarta Europei, la iniţiativa administraţiei locale din Carei, cu sprijinul Guvernului Ungariei.
Foto: Primăria Carei