Când pică Paștele în 2024

Anul viitor, sărbătoarea Paștelui va fi la date diferite pentru ortodocși și catolici. Abia peste un an, sărbătoarea va coincide la aceeași dată.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În 2024, Paștele ortodox va fi în 5 mai, iar cel catolic în 31 martie. Data se stabilește în funcție de calendare diferite.

De ce se sărbătorește Paștele la date diferite
Data la care se sărbătorește Paștele se calculează în funcție de echinocţiul de primăvară și luna plină. De asemenea, sunt două calendare diferite, cu decalaj al sărbătorii la ortodocși și catolici.

La început, Paștele era sărbătorit la aceeași dată, și de către Biserica Răsăriteană, şi de cea Apuseană. În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă). S-a trecut la calendarul modern, gregorian.

Din motive de ordin confesional, bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian.

Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou. În 1923, congresul interortodox desfăşurat la Istanbul (Constantinopol) a hotărât adoptarea calendarului gregorian şi în bisericile ortodoxe, dar fiecare putea alege momentul oportun pentru această trecere.

Tot atunci s-a hotărât ca data Paştelui pentru ortodoxie să se calculeze în continuare după calendarul iulian, până când toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul gregorian, evitându-se astfel diferenţele liturgice din sânul Ortodoxiei.

Însă, Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Sârbă nu au adoptat calendarul gregorian. În prezent Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte Crăciunul după calendarul gregorian şi Paştele după cel iulian.

Andrei Buda