CNA va analiza emisiunile România TV care fac referire la moartea jurnalistei Iulia Marin

Consiliul Naţional al Audiovizualului va analiza, săptămâna viitoare, emisiunile postului România TV din 19 şi 20 aprilie în care au fost făcute referiri la ziarista Iulia Marin şi, în general, la persoanele cu probleme de sănătate mintală.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Referirile făcute în două emisiuni difuzate de postul România TV la ziarista Iulia Marin şi, în general, la persoane cu probleme de sănătate mintală au fost subiectul unor ample reacţii publice. CNA va analiza toate sesizările, individuale şi colective, primite dinspre public şi din partea membrilor Consiliului. Ambele emisiuni vor fi introduse în agenda şedinţei de marţi, 25 aprilie”, a transmis CNA, vineri, într-o postare pe Facebook.

Jurnalista Iulia Marin a murit la începutul săptămânii la vârsta de 32 de ani, pierzând lupta cu o afecţiune psihică.

Un apel „împotriva discursului practicat de postul de televiziune România TV, care incită la ură şi discriminare faţă de persoanele cu probleme de sănătate mintală”, semnat de sute de redacţii de presă, jurnalişti, asociaţii medicale, ONG-uri şi personalităţi civice, a fost lansat joi.

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, i-a invitat pe membrii CNA pentru discuţii formale la Parlament. Bulai s-a întâlnit vineri, la sediul CNA, cu preşedintele CNA, Monica Gubernat, şi cu alţi doi membri ai Consiliului.

„Am făcut o invitaţie directă Consiliului de a veni în Parlament la discuţii formale cu membrii Comisiei de cultură, care exercită controlul parlamentar. Am solicitat conducerii CNA să comunice mai bine procedurile şi deciziile pe care le ia CNA în calitate de garant al respectării demnităţii umane şi al dreptului la informare corectă în comunicarea audiovizuală. Rolul CNA este mai important ca oricând. Prezenţa instituţiei în spaţiul public trebuie întărită”, a scris, vineri, deputatul USR Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook.

Andrei Buda