fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăINTERVIUINTERVIU | Tânăra balerină Bianca Andreea Badea - de la scena ”Românii...

INTERVIU | Tânăra balerină Bianca Andreea Badea – de la scena ”Românii au talent”, la scena Operei Naționale

Publicat în

spot_img
spot_img

De câțiva ani urmăresc cu drag o tânără care și-a surclasat  copilăria și adolescența dându-și frâu liber altruismului. Încă din perioada pandemiei mi s-a făcut remarcată, ținând tutoriale de balet online de la domiciliu, în contextul în care ar fi putut proceda ca orice tânăr aflat pe-atunci în izolare, să se dedice tabletei și telefonului, dar Bianca nu a permis să îi fie dat să fie. Cum îți așterni așa vei dormi – se spune.

Este elevă a liceului de coregrafie ”Floria Capsali” din București, are 17 ani și este pasionată inclusiv de vlogging, fotografie și pictură. A participat la nenumărate concursuri naționale și internaționale, dar și la campionate europene și mondiale, aștrii divulgându-ne că s-a născut să fie balerină, fiind, de ce nu, un arhetip exemplificativ al celor ce urmează această frumoasă dar și întortocheată cale…

Ce te-a determinat să te îndrepți spre balet? Ai pe cineva în familie, sau ți s-a declanșat visul majorității fetițelor: „Când voi crește mare vreau să devin balerină”? 

Trecând atâția ani de când am descoperit pasiunea mea față de balet, consider că nu a fost o simplă întâmplare și nici o simplă alegere. Ce-i drept, o influență a avut un desen animat de unde ulterior am tot început să le spun parinților că-mi doresc să „fac balet’’. Fiind prea mică (nu împlinisem 4 ani) iar atunci nu erau atâtea școli de balet, tata m-a dus la un curs de dans crezând că nu știu să fac diferența, la pauză am ieșit și i-am spus că ‘’asta nu-i balet’’ așa a realizat că de fapt știu ce vreau și de atunci am început să fac balet.

Ce ai face dacă ai constata că întreaga ta pasiune, muncă, dedicație adresate acestei arte nu au fost decât un vis din care te-ai trezit dintr-o dată? Cum ți s-ar mai părea realitatea fără balet?

Trist. Baletul face parte din mine, face parte din rutina mea zilnică și nu-mi pot imagina viața decât așa cum mi se întâmplă acum.

Cum ți s-a părut experiența acumulată la show-ul „Românii au talent”? Unii îndrumători sunt sceptici la astfel de apariții. Ai întâmpinat cumva și piedici, sau numai susțineri?

Ca și experiență, apariția din sezonul 8 de la „Românii au talent” m-a ajutat foarte mult, de aceea provocarea de a reveni anul acesta în sezonul 13 a fost o surpriză neașteptată pentru multă lume. Va fi o altă etapă, o altă experiență și deja mă bucur că apariția din audiții a avut mare succes.

Referitor la susținere și piedici, am întâmpinat diverse dificultăți, nu toți vor sa facă diferența dintre un Show Tv unde trebuie să prezint altceva, să mă adresez unui alt tip de public față de concursurile/spectacolele clasice și stricte de balet unde am participat, sunt două lucruri diferite.

Cine te-a îndrumat către liceul de coregrafie?

Pentru că îmi doream să-mi dezvolt abilitățile și fiind singurul liceu vocațional din București, tata m-a îndrumat, nu luam în calcul nici o alta variantă de școală din România, având în vedere specialitatea pe care o are.

Iată că ți s-a dus renumele, atât la nivel național cât și în afară. Ai fost vreodată contactată în vreun proiect de către vreun teatru din țară sau din străinătate?

Da, am fost contactată cu diferite propuneri. De exemplu un proiect care mi-a plăcut foarte mult a fost unul când am dansat alături de câțiva balerini profesionisti ai Operei Naționale București, fiind singurul copil ales să ia parte la proiectul respectiv, și a fost minunat.

În curând vei absolvi și liceul de coregrafie. Încotro plănuiești să te îndrepți?

Așa cum am făcut în toată această perioadă, o să las lucrurile să se așeze de la sine, și oportunitățile vor veni.

Cât de importante sunt participările la olimpiade și concursuri în drumul dezvoltării balerinilor? Ce îi sfătuiești pe cei ce nu și le pot permite? – căci fără să ne mirăm, sunt destui!

Sunt foarte importante pentru dezvoltare si în a acumula experiența scenică. Pe mine m-au ajutat foarte mult, am participat la  multe competiții, apoi în ultimii ani am ales doar câte o competiție importantă pe an și restul timpului l-am dedicat studiului. Da, este foarte costisitor, eu vin dintr-o familie modestă, lucru ce mi-a stopat din oportunități. Am fost invitată la  diferite școli prestigioase din străinătate, gale de balet, Campionatele Mondiale unde nu am putut ajunge de fiecare dată când m-am calificat. Inclusiv acum în luna Aprilie trebuia să ajung la finala din Tampa – America, a concursului YAGP, și nu m-am putut prezenta din cauza costurilor foarte mari.

Pe cei care nu își pot permite participări la concursurile Internaționale îi îndrum către Olimpiadele de Coregrafie, să muncească în continuare și să nu își piardă speranța.

Care a fost cea mai mare satisfacție a ta de când te ocupi cu această artă?

De fiecare dată când sunt pe  scenă mă simt foarte bine, dar dacă ar fi să nominalizez, printre cele mai mari satisfacții  îmi rămâne premiul câștigat în anul 2018 la Campionatul Mondial YAGP din NewYork.

Firescul vieții stă și în eșecuri, căci dacă am avea numai realizări nu am mai ști să ne bucurăm de acestea. Care a fost cel mai mare eșec al tău? Cum ai de gând să îl repari?

Eșecuri pe plan profesional, din fericire pentru mine pot spune că nu le-am cunoscut. Rămân doar niste regrete pentru că nu am onorat toate bursele și invitațiile pe care le-am primit de-a lungul timpului.

Ce sfaturi dai celor ce vor să se apuce de balet?

Ideal ar fi să încerce să vadă dacă le place, ulterior sa aibă multă răbdare, pentru că rezultatele vin pe parcurs, trebuind să fie dispuși să îsi dedice timpul.

Cum i-ai încuraja pe cei de vârsta ta, care în momentul de față fac balet și nu au încredere în ei?

În primul rând trebuie să aibă aceeași dorință și să își alimenteze pasiunea continuu.

Încrederea vine odată cu îmbunătățirea tehnicii, ceea ce înseamna multă muncă și dedicație.

Unde se vede balerina Bianca Andreea Badea într-un oarecare viitor?

Sper și-mi doresc să profesez într-o operă, unde, ce, și cum? Vom vedea!…

Adrian Scriminț

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel