”Nu există vremea rea, numai echipament nepotrivit. Și totuși, cum o fi vremea?”, se întreabă administratorii Via Transilvanica, cei care anunță prin intermediul paginii de socializare că au instalat deja primele 10 stații meteo pe traseu, acestea fiind parte a unei rețele mai extinse, care are scopul de a ajuta drumeții să nu mai fie surprinși negativ de vreme.
Cine a fost deja pe Via Transilvanica, știe că ziua de drumeție poate arăta în nenumărate feluri, în funcție de vreme. O coborâre prin pădure într-o zi însorită are un cu totul alt gust față de atunci când bocancii se afundă în noroiul măturat de o ploaie torențială.
”Mihai de la ONG „Meteo.BN” știe cel mai bine ce date trebuie urmărite și cum se face o prognoză corectă, localizată, pentru că atunci când pleacă drumeții la drum, nu sunt suficiente aproximări sau presupuneri. Mihai e pasionat, Mihai și-a imaginat un proiect extraordinar, o rețea complexă de stații meteo de-a lungul traseului, cu acces la datele fiecăreia prin intermediul unei aplicații, astfel că niciun drumeț să nu mai fie surprins negativ de vreme. Eventual doar de culorile spectaculoase ale unui apus. Când am auzit această idee, am știut că vrem să îl susținem pe Mihai și ONG-ul lui, așa că am devenit parteneri.
De curând, Mihai a finalizat instalarea rețelei de stații meteo de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Avem și o listă cu fiecare dintre ele, le poate urmări oricine de acasă. Mihai va face în continuare prognoze, așa că vă sugerăm să îl urmăriți, mai ales dacă planificați o drumeție prin Bistrița-Năsăud.”, se arată pe pagina Via Transilvanica.
Iată mai jos o listă a stațiilor meteo instalate în județul Bistrița-Năsăud:
1. Bistrița-Bârgăului – 586 m. alt. :
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBISTR27
2. Cuşma – 696 m. alt.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ILIVEZ2
3. Lunca-Ilvei – 670 m. alt. :
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ILUNCA2
4. Lunca-Ilvei / Silhoasa – 720 m. alt. :
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ILUNCA3
5. Mărişelu – 378 m. alt. :
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IMRIEL7
6. Monor – 456 m. alt.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IMONOR12
7. Mureşenii Bârgăului – 644 m. alt.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ITIHAB2
8. Orheiu Bistriței – 389 m. alt.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ICETAT1
9. Șieuț – 454 m. alt. :
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IIEU1
10. Tihuța / TĂŞULEASA – 1031 m. alt. :
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ITIHAB3
Mulțumim ONG „Meteo.BN” Zile cu soare și cale bună!
#ViaTransilvanica#TasuleasaSocial#DrumulCareUneste#CaleBuna
Via Transilvanica, o inițiativă a lui Alin Ușeriu, președintele ATS, reprezintă un traseu de 1.400 km prin 400 de localități și 10 județe (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți), împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice. Amenajarea sa a durat patru ani și jumătate, cu o investiție de 1,6 milioane de euro și sprijinul a 8.000 de voluntari.