fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂPeste 350 de persoane prezente la Noaptea Muzeelor, desfășurată la Muzeul de...

Peste 350 de persoane prezente la Noaptea Muzeelor, desfășurată la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat în

spot_img
spot_img

Noaptea Muzeelor la Aiud s-a bucurat de un real succes, nu doar prin prisma numărului record de vizitatori, 356 de persoane au admirat exponatele din cele 3 săli de expoziție permanentă, ci și prin multitudinea de activități propuse de Muzeul de Științele Naturii Aiud celor prezenți la evenimentul de sâmbătă, 13 Mai 2023.

Cei mai tineri dintre noi, elevi de la școlile aiudene, au trăit o experiență memorabilă, fiind muzeografi pentru o zi, oferind ghidaje profesioniste vizitatorilor și s-au premiat lucrările câștigătoare la concursul de machete cu tema ”Pădurea – mediu natural de viață”, precum și la concursul de creații literare cu aceeași temă.

În sala de expoziții temporare, oameni de toate vârstele au putut admira expoziția de Monede și Bancnote din colecția Muzeului de Istorie Aiud, au vizionat pe un proiector imagini de la edițiile anterioare a Nopții Muzeelor și s-au bucurat de filmul de prezentare al muzeului nostru, cel mai vechi muzeu de Științele Naturii din România.

34 de elevi au reușit să creeze un număr de 10 machete deosebit de frumoase cu ocazia evenimentului ”Luna Pădurii”, iar aproape 700 de vizitatori și-au exprimat votul vizavi de lucrarea preferată.

Sâmbătă, de la ora 16:00, emoțiile celor implicați au luat sfârșit pentru că a avut loc premierea lucrărilor câștigătoare. Cu 207 voturi primite, un grup de 9 elevi de la Școala Gimnazială ”Ovidiu Hulea” au fost declarați fericiții câștigători ai concursului de machete.

Aceeași școală, dar cu un alt grup de elevi, ai clasei a IV-a, și-a însușit locul II, iar grupa mijlocie de la Grădinița Primii Pași din Aiud a urcat pe podium, fiind declarată câștigătorea premiului III.

Concursul de creații literare cu tema ”Pădurea – mediu natural de viață” și-a desemnat de asemenea câștigătorii, iar marele premiu l-a primit eleva Moldovan Naomi Gabriela, de la Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș. Titlul lucrării sale ”Despre cum să schimbi ceva ce nu a fost creat pentru a fi schimbat” a sensibilizat juriul care a decis că textul prezentat de Naomi, merită premiul I.

Toți elevii implicați la aceste două concursuri au fost premiați cu suveniruri de la Muzeul de Științele Naturii Aiud și au primit diplome. Îi felicităm pe această cale pentru tot efortul și spiritul creativ de care au dat dovadă și le mulțumim cadrelor didactice care i-au ghidat în crearea lucrărilor minunate, reprezentații deosebit de inventive ale florei și faunei specifice pădurilor de foioase și conifere.

Atracția zilei a reprezentat-o cei 24 elevi, care cu deosebită atenție la detalii au reușit să ofere ghidaje absolut excepționale celor prezenți la Noaptea Muzeelor la Aiud.

Au fost foarte ușor de identificat prin faptul că, în premieră, la această ediție, au purtat tricouri albe inscripționate cu logoul Muzeului de Științele Naturii Aiud, iar cei care s-au bucurat de un alt fel de ghidaj și-au exprimat satisfacția și le-au mulțumit elevilor care au decis să fie „Muzeografi pentru o zi”.

     Îi felicităm și le mulțumim muzeografilor aiudeni, dar și cadrelor didactice care i-au îndrumat și încurajat să se implice într-o astfel de experiență memorabilă (profesorii colaboratori în cadrul acestui proiect, Muzeograf pentru o zi, au primit Ghidul expoziției permanente a Muzeului de Științele Naturii Aiud, volumul 1).

            Mulțumim celor 356 de vizitatori care au trecut pragul Muzeului de Științele Naturii Aiud cu ocazia acestui eveniment. Noaptea Muzeelor la Aiud a demonstrat încă odată importanța și atractivitatea patrimoniului cultural, aducând comunitatea împreună într-un mod inedit și captivant.

Mulțumim elevilor muzeografi pentru că au oferit o lecție de curaj și pentru că au creat o experiență incitantă și interactivă celor care au ales să afle de la ei despre procesul de conservare și expunere a exponatelor din cele 3 săli ale celui mai vechi muzeu de Științele Naturii din România, Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel

26-28 mai: Pianistul Carl Filtsch omagiat la Sebeș: Invitata specială a evenimentului, pianista CHIYO HAGIWARA (Japonia)

În zilele de vineri și duminică, 26 și 28 mai 2023, Municipiul Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, organizează un eveniment omagial dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), născut la Sebeș și considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt.