fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂVernisaj la Muzeul Textilelor | Mircea Cantor - Mâini adjectivând munca (Hands...

Vernisaj la Muzeul Textilelor | Mircea Cantor – Mâini adjectivând munca (Hands Adjectivating Work)

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Textilelor din Băița prezintă opera artistului vizual de renume internațional Mircea Cantor — Mâini adjectivând munca (Hands Adjectivating Work), într-o expoziție al cărei vernisaj va avea loc în 21 mai, în Corpul B, din Băița, la nr. 21. expoziția va fi deschisă pentru public între 21 mai și 17 iunie.

Această expoziţie este contiunarea interesului pe care Muzeul ȋl are în preservarea tehnologiilor legate de ţesăturile tradiţionale şi impactul lor asupra lucrărilor artiştilor contemporani. Ȋn 2019 Muzeul Textilelor a organizat expoziţia Lâna și Apa. Cergi și Țoluri Țesute și Împâslite din Regiunile Balcano-Carpatice, care a prezentat technologiile ancestrale folosite pentru cergile ţesute şi împâslite, aceleaşi technologii fiind folosită pentru lucrările lui Cantor, expuse aici.

Lucrările din acesta expoziție au fost realizate în colaborare cu o tesătoare de cergi din Săpânța, Maramureș în vara anului 2020. De menționat că interesul lui Mircea Cantor pentru arta textilă tradițională și savoir faire-ul maramureşean are un istoric mai vechi începând din 2008 când a realizat un covor „zburător” din lână — „Airplanes and angels” — tot în Maramureş la Botiza, cu tesătoarea Victoria Berbecaru și țărăncile din sat; de asemenea tot în 2008 a colaborat cu sculptorul Vasile Bârsan pentru lucrarea „Arch Of Trumph” — o poartă maramureşeană reinterpretată; şi tot pe atunci colabora cu Burnar Tãnase, ceramistul din Săcel, pentru o serie de ulcioare special concepute pentru o instalație/performance.
Pentru Cantor, „mâna artistului este unealta ceea mai importantă,” ȋntrucât transmite cunoştinţa ancestrală şi un mod de a trăi.

De aici și titlul lucrărilor “Hands are adjectives to numbers (cergă cu vârste & cifre)” pe care le prezintă in premieră in România după ce au fost parte din Trienala de la Kathmandu în Nepal în 2022. Aceste cergi (pături) au fost ţesute în mod tradițional la război, fiind rezultatul unei colaborări cu aspecte multiple cu o ţesătoare autentică. Pe suprafața lor se observă ţesut in culori alb și negru, un cod ce se schimbă de la o cergă la alta. Acest număr este o reflexie a unui contor de statistici mondiale ȋn relaţie cu populaţia României, populaţie care s-a redus semnificativ de-a lungul anilor datorită migraţiei internaţionale către naţiunile occidentale. Colaborarea lui Cantor cu artizani ţesători, care erau foarte deschişi la experimentare, a risipit idea rigidă că tradiţiile resping sau sunt refractare la schimbare.

Născut ȋn 1977 ȋn România, trăieşte şi lucrează pe Pământ. Laureat al prestigiosului Premiu Marcel Duchamp (2011) Mircea Cantor realizează filme, instalații sculpturale, fotografie și desen. Arta sa multidisciplinară poate fi înțeleasă in primul rând în termeni de o căutare a poeziei vizuale, meditație și spiritualitate. Inspirat de evenimentele mari și mici din viața de zi cu zi, Cantor creează imagini poetice puternice, care au capacitatea de a ți se întipări bine pe retină sau în minte. A trezit interesul internaţional la ȋnceputul anilor 2000, cu diferite lucrări, cum ar fi „The Landscape Is Changing” (2003), un film ȋnfăţişând demonstranţii purtând oglinzi de dimensiuni mari ȋn loc de slogane ȋn timp ce mergeau pe străzile din Tirana, şi „Deeparture” (2005), un film care face cronica asupra unei ȋntâlniri dintre un lup şi o căprioară ȋntr-o galerie goală. Recent, Cantor s-a aplecat asupra măiestriei artizanatului şi tradiţiei pentru a se relaţiona la energia ‘intuitivă” care testează cum diferite domenii de cunoaştere ar putea avea sens și impact asupra creaţiei umane şi asupra multiplicităţii perspectivelor care ne formează înţelegerea relaţiei noastre cu timpul, conştinţa, şi experienţa.

Lucrările sale se află în colecții prestigioase precum MUSEUM OF MODERN ART, New York (SUA); RENNIE MUSEUM, Vancouver (Canada); CENTRE POMPIDOU, Paris (Franța); MUSEO NACIONAL CENTRO DE ARTE REINA SOFIA, Madrid (Spania); MAGAZINE 3, Stockholm (Suedia); KUNSTHAUS ZÜRICH, Zürich (Elveția); PHILADELPHIA MUSEUM OF ART, Philadelphia (SUA); HIRSHHORN MUSEUM, Washington D.C. (SUA); CASTELLO DI RIVOLI , Torino (Italia); FONDATION FRANÇOIS PINAULT, Paris (Franța); WALKER ART CENTER, Minneapolis (SUA); FONDATION LOUIS VUITTON, Paris (Franța).

_________

Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, nr. 21, jud. Hunedoara, România 21 mai-17 iunie, 2023
Vernisajul expoziției: 21 mai, 2023, 15:00

Ioana Pop

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel